پایگاه خبری اختبار- معاون حقوقی مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضائیه، با اشاره به پدیده نوظهور وکیل بلاگرها و معایب آن، از تدوین شیوهنامهای برای ساماندهی فعالیت وکلا در فضای مجازی مرکز خبر داد.
به گزارش اختبار به نقل از فارس، معاون حقوقی مرکز وکلای قوه قضاییه از تدوین شیوهنامهای برای ساماندهی فعالیت وکلا در فضای مجازی مرکز خبر داد و گفت: با افزایش تعداد وکلا در سالهای اخیر و رشد و توسعه روز افزون فضای مجازی، نهاد وکالت امروزه در فضای مجازی با پدیده ای موسوم به وکیل بلاگر مواجه است.
معاون حقوقی مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضائیه ادامه داد: پدیده ای که متاسفانه اگر به طور صحیح توسط متولیان امر مدیریت نشود نه تنها کسوت وکالت را از مسیر اصلی خود دور کرده بلکه ممکن است آن را به بیراهه بکشاند.
بهارلو گفت: وکیل بلاگری، پدیدهای است که موجب شده برخی وکلا به جای ارتقاء دانش حقوقی و تخصصگرایی، به دنبال کسب شهرت از طریق افزایش لایک و ویو در فضای مجازی باشند. هدفی که آنها را تا جایی پیش برده که برای جذب فالوور، خود را ناگزیر به تولید و انتشار هر نوع محتوای زرد یا سخیف میبینند.
معاون حقوقی مرکز وکلا اظهار کرد: این محتواها شامل تولید و انتشار مطالب حقوقی سطحی، عکسها و فیلمهای نامناسب از سردر و راهروهای مجتمعهای قضائی، یا حتی قهوه خوردن و کلهپاچه خوردن قبل یا بعد از جلسه رسیدگی است.
وی افزود: همچنین شامل ضبط تصویر و صوت از موکل در هنگام ورود به دفتر و انتشار اسکرینشات پیامکهای تشکر موکل از وکیل، میشود. از سوی دیگر، برخی از این افراد با سوءاستفاده از خلأهای موجود در قوانین و مقررات، به آموزش راههای دورزدن قانون پرداختهاند.
بهارلو در ادامه بیان کرد: آیا ما بهعنوان وکیل دادگستری برای انجام چنین اموری به کسوت وکالت نایل آمدهایم یا برای احقاق حق و اجرای عدالت؟ اساساً آیا مخاطبان حاضر در فضای مجازی به این حجم از محتواهای حقوقی نیاز دارند که بدون هیچگونه نظارت و صرفنظر از درست بودن یا غلطبودن، منتشر میشود؟
معاون حقوقی مرکز وکلا همچنین افزود: از زمانی که پدیدهای به نام “وکیل بلاگر” بهعنوان یک آسیب و تهدید در حوزه وکالت و فضای مجازی شناسایی شد، مرکز همواره تلاش کرده است با ارائه توصیهها و ارشادات لازم، وکلای خود را از این آسیبها مصون نگه دارد. این مرکز در مدیریت و ساماندهی این حوزه همواره پیشگام بوده است. اما وضعیت کنونی فعالیت وکلا در فضای مجازی نشان میدهد که تنها با توصیه و ارشاد نمیتوان به نتیجه مطلوب رسید.
وی با اشاره به اهمیت فضای مجازی و دغدغههای حاکم بر این فضا گفت: بارها در بیانات مقام معظم رهبری شنیدهایم که ایشان در سخنان متعدد خود همواره بر غفلت از آسیبهای مرتبط با این فضا تأکید کردهاند و تعابیر راهبردی به کار بردهاند. ایشان حتی در جایی فرمودند: “اگر من امروز رهبر انقلاب نبودم، حتماً رئیس فضای مجازی کشور میشدم.”
بهارلو در ادامه افزود: رئیس محترم مرکز نیز باتوجهبه رشد چشمگیر تعداد وکلا و فعالیتهای آنها در فضای مجازی، همواره دغدغهمند بودهاند و مطالباتی را به وکلای محترم برای رعایت شئونات حرفهای وکالت در این فضا مطرح کردهاند. ایشان در مصاحبه اخیر خود بهصراحت تذکراتی را به وکیل بلاگرها دادهاند که بهوضوح مخاطب اصلی آنها این دسته از وکلا هستند.
معاون حقوقی مرکز وکلا تصریح کرد: از سوی دیگر، همواره درخواستهای بسیاری از سوی مردم به ما رسیده که متأسفانه بر اساس راهنماییهایی که از طریق ویدیوهای آموزشی برخی وکلا در فضای مجازی دریافت کردهاند، اقدام به انجام عملیات حقوقی یا قضائی کردهاند که در نتیجه اشتباهات موجود در اصل موضوع یا مبانی حقوقی منتشره، خسارتهای مادی و معنوی غیرقابل جبرانی به آنها وارد شده است.
وی ادامه داد: از همین رو، معاونت حقوقی مرکز بهمنظور ساماندهی فعالیت وکلا در فضای مجازی، تنظیم و تدوین شیوهنامهای را در دستور کار خود قرار داده تا از این طریق بتواند برخی از وکیل بلاگرها که شئونات حرفهای وکالت را رعایت نمیکنند، به مسیر درست فعالیت حرفهای خود بازگرداند.
بهارلو در خصوص اهداف این شیوهنامه بیان کرد: نخستین هدف این است که چارچوبها و ضوابط شفاف و مشخصی برای نحوه فعالیت وکلا در فضای مجازی تدوین شود، بهگونهای که این فعالیتها در شأن و منزلت حرفه وکالت باشد. دومین هدف این است که پس از ابلاغ این ضوابط، سازوکار ویژهای برای نظارتهای پسینی ایجاد کنیم تا اطمینان حاصل شود که این ضوابط رعایت میشود.
معاون مرکز وکلا در ادامه اظهار کرد: قرار نیست این سند فقط مجموعهای از توصیهها و ارشادات باشد. قطعاً باید ضمانت اجرایی جدی داشته باشد تا هدف و مقصود مدنظر حاصل شود. اگر کار تنها با توصیه و ارشاد حل میشد، وضعیت فضای مجازی وکلا در حال حاضر اینگونه نبود.
وی در پاسخ به این سوال که در این شیوهنامه چه الزاماتی برای وکلا پیشبینی شده است، گفت: موارد مختلفی مدنظر ماست؛ از جمله اینکه هر وکیل باید در پروفایل خود اطلاعات حرفهایاش را بهطور شفاف اعلام کند: نام و نام خانوادگی کامل، شماره پروانه وکالت، درجه وکالت (پایه یک، کارآموز و غیره)، و حوزه قضائی محل اشتغال.
معاون مرکز وکلا تصریح کرد: همچنین محتوایی که تولید میکنند باید متناسب با شأن حرفهای وکالت باشد. قطعاً جزئیات این الزامات را تا پیش از نهاییشدن نمیتوان بیان کرد، اما هدف این است که هر وکیل در فضای مجازی مسئولانه عمل کند و به اعتبار حرفه وکالت لطمهای وارد نشود.
بهارلو در پایان اظهارات خود تأکید کرد: در تلاشیم که هر چه سریعتر این سند نهایی شده و به مراجع ذیربط ارسال شود. همچنین از نظرات کارشناسان و حتی برخی از وکلایی که در فضای مجازی فعال هستند، استفاده خواهیم کرد تا شیوهنامهای پخته و همهجانبه تهیه کنیم؛ سندی که هم حافظ شأن وکالت باشد و هم به نفع مردم تمام شود.
بیشتر بخوانید:
عبدلیانپور: با وکلایی که دور زدن قانون را آموزش میدهند، برخورد انتظامی قاطع خواهیم داشت