بخشنامه موضوع: جزء ۲ بند «ت» ماده ۳۱ قانون برنامه هفتم پیشرفت
نظر به اینکه به موجب جزء “۲” بند «ت» ماده (۳۱) قانون برنامه هفتم پیشرفت، مفاد بند «خ» ماده (۸۸) قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر: “ایثارگران و فرزندان شهدا و آزادگان و جانبازان و رزمندگان با حداقل دوازده ماه سابقه حضور در جبهه برای یک بار از پرداخت مابه التفاوت برای پانزده سال سنوات بیمهای ناشی از تغییر صندوق بیمه و بازنشستگی معافند. این مبلغ به عنوان مطالبه صندوق منتقل الیه از دولت منظور و در قالب بودجه سنواتی توسط دولت پرداخت و تسویه میشود” تنفیذ گردیده، لذا با ملحوظ نظر قرار دادن مفاد دستورالعمل اجرائی ماده قانونی مذکور که طی نامه شماره ۴۲۹۳۰ مورخ ۲۱/۲/۹۹ از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به دستگاههای اجرائی ذیربط ابلاغ گردیده، توجه ادارات کل استانها را در خصوص شناخت مشمولین و نحوه اجرای آن به رعایت دقیق موارد ذیل جلب مینماید:
نحوه شناسائی و تشخیص مشمولین:
۱. مشمولین این قانون آن دسته از ایثارگران، فرزندان شهدا، آزادگان، جانبازان و رزمندگان دارای حداقل دوازده ماه سابقه حضور در جبهه میباشند که در طول برنامههای ششم توسعه و هفتم پیشرفت، درخواست انتقال کسور بازنشستگی خود را به واحدهای اجرایی ارائه نموده یا مینمایند.
۲. احراز مصادیق ایثارگری فرزندان شهدا، آزادگان و جانبازان بر اساس گواهی صادره از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران و در خصوص رزمندگان با حداقل دوازده ماه سابقه حضور در جبهه (اعم از داوطلبانه یا غیرداوطلبانه در فاصله زمانی ۳۱/۶/۵۹ تا ۲۷/۵/۶۷) با ارائه گواهی از سوی مراجع مجاز صادرکننده در سطح نیروهای مسلح (موضوع بند «۶» بخشنامه شماره ۱۵ مشترک فنی و درآمد و تغییرات بعدی آن) خواهد بود.
تذکر: از آنجایی که مزایا و امتیازات قوانین ایثارگران در طول اجرای برنامه هفتم پیشرفت، به جانبازان و شهدای مدافع حرم و همچنین جانبازان و شهدای امنیت تسری یافته، بر همین اساس تسهیلات پیشبینی شده در این قانون برای این قبیل متقاضیان مشمول نیز قابلیت اجرا خواهد داشت.
۳. آن دسته از بیمه شدگانی که در سنوات گذشته نسبت به ارائه درخواست انتقال کسور بازنشستگی خود اقدام و پس از انجام تشریفات مقرر، موفق به پرداخت تمام یا بخشی از مابه التفاوت متعلقه نشده اند و یا در حال پرداخت اقساط مربوطه می باشند، در صورت احراز شرایط مورد اشاره در بندهای فوق می توانند با ارائه تقاضا در زمره مشمولین این ماده قانونی قرار گیرند.
نحوه اقدام:
۴. در خصوص متقاضیانی که درخواست بهره مندی از ماده قانونی مذکور را وفق “فرم پیوست شماره ۱” ارائه می نمایند، واحد اجرایی می بایست حداکثر ظرف مدت یک هفته از تاریخ درخواست، مطابق “فرم پیوست شماره ۲” نسبت به مکاتبه با صندوق بازنشستگی مبدأ جهت اخذ مدارک مرتبط با انتقال کسور و همچنین اعلام مبلغ حق بیمه بروزرسانی شده قابل انتقال اقدام نماید.
بدیهی است در خصوص آن دسته از بیمه شدگانی که متعاقب درخواستهای ارائه شده در سنوات گذشته، مدارک و مستندات مربوطه و همچنین مبلغ کسور بازنشستگی آنان به حساب شعبه واریز گردیده، مکاتبه مجدد با صندوق بازنشستگی ذیربط وفق فرم پیوست شماره ۲ موضوعیت نخواهد داشت.
۵. پس از وصول پاسخ از سوی صندوق بیمه و بازنشستگی مبدأ و مشخص شدن مدت سابقه خدمت و مبلغ کسور یا حق بیمه قابل انتقال، شعبه ذیربط مکلف است در اسرع وقت متعاقب صدور مجوز انتقال کسور بازنشستگی مطابق بند «۵» بخشنامه شماره ۶۲۷/۱۴۰۳/۱۰۰۰ مورخ ۱/۲/۱۴۰۳ (قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوقهای بازنشستگی)، مراتب را وفق “فرم پیوست شماره ۳” به صندوق بازنشستگی مبدأ اعلام تا زمینه واریز کسور متعلقه در وجه سازمان فراهم گردد.
تذکر ۱: با توجه به اینکه در اجرای دادنامه شماره ۱۲۹۳ مورخ ۱۵/۴/۱۴۰۰ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، ایثارگران، فرزندان شهدا، آزادگان، جانبازان و رزمندگان دارای حداقل دوازده ماه سابقه حضور در جبهه، برای یک مرتبه میتوانند نسبت به تغییر اختیاری صندوق بازنشستگی خود اقدام نمایند، لذا در اینگونه موارد صدور مجوز انتقال کسور بازنشستگی توسط واحدهای اجرائی فاقد موضوعیت بوده و به لحاظ اهمیت موضوع صرفاً برعهده ادارات کل استانها میباشد.
تذکر ۲: صندوق بازنشستگی مبدأ مکلف است حداکثر ظرف مدت ۴ ماه از تاریخ درخواست بیمه شده، نسبت به واریز وجوه منتقله به سازمان اقدام نماید. بدیهی است در صورت اتمام مهلت تعیین شده، انجام سایر تشریفات منوط به اخذ تقاضای مجدد خواهد بود.
۶. پس از واریز کسور منتقله از سوی صندوق بازنشستگی مبدأ، شعبه مربوطه موظف است مطابق فرمول مندرج در بند «۱۰» بخشنامه شماره ۱۰۰۰/۱۴۰۳/۶۲۷ مورخ ۱۴۰۳/۲/۱، ظرف مدت یک هفته، نسب ما به التفاوت متعلقه حداکثر برای ۱۵ سال تمام و اعلام آن به مرجع پرداخت کننده (دستگاه اجرائی محل اشتغال/ بنیاد شهید و امور ایثارگران ستاد کل نیروهای مسلح – حسب مورد) به شرح ذیل اقدام نماید:
الف- برای شاغلین در دستگاه های اجرائی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶ و ماده (۲) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مصوب سال ۱۳۹۲، که به نحوی از انحاء از بودجه عمومی دولت استفاده می کنند و یا قسمتی از بودجه آنها توسط دولت تامین میگردد و یا دارای ردیف در قانون بودجه سنواتی هستند پرداخت مابه التفاوت متعلقه به عهده دستگاه مربوطه می باشد. پایگاه خبری اختبار
ب- برای شاغلین در کارگاه های غیر دولتی و کلیه بیمه شدگانی که به هر نحو حق بیمه خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت می نمایند (شامل گروه های خاص بیمه ای، دریافت کنندگان مقرری بیمه بیکاری و …) چنانچه متقاضی در زمره فرزندان شهدا، آزادگان و جانبازان باشد، پرداخت مابه التفاوت متعلقه به عهده بنیاد شهید و امور ایثارگران و برای رزمندگان با حداقل دوازده ماه سابقه حضور در جبهه ستاد کل نیروهای مسلح خواهد بود.
۷. با عنایت به اینکه به موجب دادنامه شماره ۱۴۰۳۳۱۳۹۰۰۰۱۶۹۳۲۹۴ مورخ ۱۴۰۳/۷/۱۷ هیات عمومی دیوان عدالت اداری، تبصره ذیل بند «۲» ماده (۴) دستورالعمل اجرائی ماده قانونی مذکور مبنی بر صندوق بیمه مقصد مکلف است پس از وصول ما به التفاوت مربوطه نسبت به دریافت مبالغ حق بیمه قابل انتقال از صندوق بیمه مبدأ و احتساب سوابق بیمه به عنوان سابقه بیمه پردازی بیمه شده در صندوق بیمه مقصد اقدام نماید ابطال و صندوق بازنشستگی مقصد مکلف به احتساب سوابق منتقله شده و از طرفی بندهای «۱» و «۲» ماده (۴) دستورالعمل مورد اشاره مبنی بر تکالیف مراجع ذیربط به پرداخت مابه التفاوت حداکثر برای ۱۵ سال سنوات منتقله کماکان به قوت خود باقی میباشد و این موضوع وفق مفاد نامه شماره ۶۰۷۸۳۲ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۷ سازمان برنامه و بودجه کشور نیز مورد تاکید واقع گردیده، لذا :
الف- در مواردی که مطابق قسمت الف بند «۶»، دستگاه مربوطه مکلف به پرداخت مبلغ ما به التفاوت متعلقه می باشد، لازم است شعبه محل بیمه پردازی در زمان تقاضا، مبلغ ما به التفاوت را طی “فرم پیوست شماره ۴” به دستگاه محل خدمت و همزمان طی رونوشت فرم مذکور به واحد وصول حق بیمه همان شعبه اعلام نماید.
ب- چنانچه مرجع پرداخت مبلغ ما به التفاوت متعلقه، بنیاد شهید و امور ایثارگران باشد (موضوع قسمت ب بند «۶») می بایست پس از محاسبه مبلغ ما به التفاوت توسط شعبه محل بیمه پردازی در زمان تقاضا، مراتب طی فرم پیوست شماره ۵ به مرجع مربوطه و همزمان طی رونوشت فرم مذکور به واحد وصول حق بیمه همان شعبه اعلام گردد. متعاقب این امر واحد وصول حق بیمه شعبه لازم است در صورتی که مرجع مذکور فاقد کد کارگاهی در آن شعبه میباشد مراتب را به شعبه ذیربط در سطح استان که دارای کد کارگاهی است اعلام تا زمینه درج مبلغ مابه التفاوت محاسبه شده در ردیف بدهی های قطعی مرجع مربوطه با عنوان بدهی “ما به التفاوت ناشی از انتقال سوابق در اجرای بند «ت» ماده (۳۱) قانون برنامه هفتم” فراهم شود.
ج- در خصوص ستاد کل نیروهای مسلح با توجه به اینکه در محدوده عملکرد شعبه ۲۹ تهران می باشد و مقرر گردیده برای این گروه از بیمه شدگان مشمول (رزمندگان با حداقل دوازده ماه سابقه حضور در جبهه) به صورت متمرکز توسط شعبه مذکور انجام پذیرد. لذا کلیه واحدهای اجرائی موظفند به منظور ایجاد بدهی طبق بند فوق الذکر، مراتب را طی فرم پیوست شماره ۶ به شعبه ۲۹ تهران منعکس نمایند.
۸. پس از منظور نمودن مبلغ ما به التفاوت متعلقه در ردیف بدهی های قطعی یکی از مراجع پرداخت (موضوع بند ۷) و اعلام آن طی “فرم پیوست شماره ۸” از سوی واحد وصول حق بیمه شعبه ذیربط به واحد امور بیمه شدگان همان شعبه/شعبه درخواست کننده (حسب مورد)، لازم است نسبت به ثبت سوابق مربوطه حداکثر برای ۱۵ سال سنوات منتقله از طریق منوی “ساماندهی سوابق اخذ مجوز ساماندهی اسناد گذشته” و “تحت عنوان” انتقال از سایر صندوق ها (کد۰۷) ” با رعایت دستورالعمل های مربوطه اقدام شود. پایگاه خبری اختبار
۹. با توجه به معافیت مشمولین ماده قانونی مذکور حداکثر برای ۱۵ سال تمام، در مواردی که سوابق منتقله بیش از ۱۵ سال می باشد، ضروری است واحدهای اجرائی با رعایت مقررات مرتبط با قانون نقل و انتقال سوابق بیمه یا کسور بازنشستگی بین صندوق های بازنشستگی نسبت به محاسبه و اخذ مبلغ ما به التفاوت متعلقه بابت سوابق مازاد بر ۱۵ سال از متقاضی مطابق “فرم پیوست شماره ۷” اقدام نمایند. بدیهی است پس از انجام تشریفات مزبور و اخذ مابه التفاوت متعلقه در مهلت مقرر ثبت کل سوابق منتقله وفق مفاد بند ۸ بلامانع خواهد بود.
۱۰. در خصوص متقاضیانی که در سنوات گذشته مبادرت به ارائه درخواست انتقال کسور نموده و متعاقب انجام تشریفات مقرر قانونی اعلامیه مابه التفاوت بصورت یکجا و یا اقساط صادر لیکن بدلیل عدم پرداخت کامل پرداخت خارج از مهلت سوابق منتقله ایجاد نگردیده و در حال حاضر متقاضی بهره مندی از تسهیلات ماده قانونی یاد شده می باشند (مطابق فرم پیوست شماره ۱)، واحدهای اجرائی میبایست بر اساس دستمزد زمان ارائه تقاضای جدید نسبت به محاسبه و اعلام مبلغ مابه التفاوت متعلقه بدون لحاظ پرداختی های بیمه شده به مرجع ذیربط (موضوع بند ۷) اقدام نمایند. بدیهی است استرداد مبالغ پرداختی در وجه متقاضی پس از اخذ تائید واحد وصول حق بیمه شعبه مبنی بر وصول مبلغ ما به التفاوت متعلقه از سوی مراجع یاد شده و همچنین وصول مابه التفاوت برای سوابق مازاد بر ۱۵ سال از بیمه شده، امکان پذیر خواهد بود.
تذکر: چنانچه متقاضیان در سنوات گذشته و در اجرای ماده قانونی مورد بحث، مبادرت به پرداخت ما به التفاوت مازاد بر ۱۵ سال سهم خود در مهلت مقرر اقدام نموده لیکن بدلیل عدم پرداخت مابه التفاوت سهم مرجع ذیربط (حسب مورد حداکثر برای ۱۵ سال تمام)، سوابق منتقله ایجاد نگردیده باشد لازم است پس از اخذ درخواست مجدد، صرفاً مابه التفاوت سهم مرجع مربوطه محاسبه و طبق بندهای ۶، ۷ و ۸ این بخشنامه اقدام مقتضی معمول گردد.
۱۱. واحدهای اجرائی می بایست تا فراهم شدن زمینه ارسال نرم افزار مربوطه، ضمن ثبت درخواست متقاضیان مشمول ماده قانونی مورد بحث در دبیرخانه شعبه (فرم پیوست شماره ۱) و خودداری از هرگونه ثبت/تغییر و یا اصلاح اطلاعات در سیستم مکانیزه انتقال کسور، نسبت به انجام مکاتبات با استفاده از فرمهای ضمیمه این بخشنامه و همچنین صدور برگ پرداخت مربوط به مبلغ کسور منتقله از طریق غیر مکانیزه (با استفاده از منوی پیگیری مطالبات – حساب جاری طرف حساب ایجاد بدهی دستی) اقدام نمایند. ضمناً بارگذاری کلیه مدارک و مستندات مرتبط با اجرای ماده قانونی مذکور در پرونده الکترونیک بیمه شدگان متقاضی و ضبط و نگهداری اسناد مربوطه در کلاسورهای جداگانه مورد تاکید می باشد.
۱۲. این بخشنامه از تاریخ صدور، جایگزین بخشنامه های شماره ۱۰۰۰/۹۹/۴۸۱۸ مورخ ۹۹/۶/۱ و ۱۴۰۳/۴۹۰۳/ ۱۰۰۰ مورخ ۱۴۰۳/۶/۲۹ و دستور اداری شماره ۵۰۰۰/۱۴۰۰/۲۵۸۴ مورخ ۱۴۰۰/۱۱/۳۰ می گردد.
مرکز فناوری اطلاعات، آمار و محاسبات مکلف است در اسرع وقت با همکاری شرکت مشاور مدیریت و خدمات ماشینی تامین و حوزه های تخصصی معاونت بیمه ای نسبت به طراحی و ساخت نرم افزار مربوطه و پیاده سازی آن در واحدهای اجرایی اقدام نماید.
مسئول حسن اجرای این بخشنامه مدیران کل، معاونین، روسا و کارشناسان ارشد امور بیمه شدگان وصول حق بیمه نام نویسی و حساب های انفرادی امور مستمری ها و مالی ادارات کل استان ها و مسئولین مربوطه در شعب خواهند بود.
مصطفی سالاری