چند نمونه رای با موضوع دعوای استرداد جهیزیه

چند نمونه رای با موضوع دعوای استرداد جهیزیه

رای شماره ۱: دعوای استرداد جهیزیه

پیام رای

گرچه مالکیت زوجه بر جهیزیه از حقوق مالی وی می باشد و جهیزیه بر اموال اختصاص داده شده به زندگی مشترک صدق میکند، اما حق بر استرداد جهیزیه از حقوق مالی «ناشی از زوجیت» نیست. بنا براین اگر زوجه، از «مطالبه حقوق مالی ناشی از زوجیت» صرف نظر کند، عموم این عبارت، حق بر درخواست استرداد جهیزیه را دربر نمی گیرد. بلکه حقوق مالی ناشی از زوجیت صرفا ناظر بر مواردی نظیر نفقه زوجه و مهریه که موضوعا از جهیزیه و حق مالکیت بر آن منصرف است، می باشد.

مشخصات دادنامه

شماره دادنامه قطعی:
140101920000490898

تاریخ دادنامه قطعی:
1402/۱۲/۱۴

رأی دادگاه بدوی

پرونده کلاسه… تصمیم نهایی شماره…

خواهان: خانم س. ش. فرزند ب. به نشانی…

خوانده: آقای س. ا. فرزند ع. به نشانی…

خواسته ها: ۱. استرداد جهیزیه       ۲. مطالبه خسارت دادرسی

با توجه به محتویات پرونده موضوع تقاضای اعمال ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری به کلاسه… و گزارش تهیه شده از سوی قاضی محترم حوزه سازمان… که نظریه مشورتی آقای ع. ر. معاون محترم قضایی رییس کل سازمان… و خانم ز. ف. ر. ق. قاضی حوزه سازمان… البرز هم اخذ گردیده است. (با عنایت به عدم دسترسی به قاضی محترم صادر کننده دادنامه امکان اخذ نظریه ایشان میسور نمی باشد) به نظر می رسد رای قطعی صادر شده از شعبه… به شرح دادنامه شماره… مورخ ۲۳/۰۴/۱۴۰۱ به امضا آقای م. د. که به موجب دادنامه مذکور در خصوص دادخواست خانم س. ش. به طرفیت آقای س. ا. به خواسته استرداد جهیزیه حکم بر رد دعوی صادر گردیده است، به جهات اتی خلاف بین شرع می باشد:

اولا: بنا به دلایل و مدارک ارائه شده از جمله استشهادیه و رو گرفت مجموعه فاکتورهای پیوستی خواهان خانم س. ش. که در بدو زندگی مشترک نسبت به تهیه جهیزیه و انتقال ان ها به منزل زوج اقدام کرده است

ثانیا: براساس عرف حاکم در ازدواج های ایرانی تهیه جهیزیه عهده زوجه می باشد. و در مصداق مطروح دلیل یا مدرکی که مثبت خلاف این عرف باشد. ارائه نشده است.

ثالثا: مرجع رسیدگی کننده با فرض انتقال جهیزیه به منزل زوج مستند رد دعوی زوجه را اقرار نامه غیر مالی شماره… مورخ ۳۰/۱۱/۱۴۰۰ دفترخانه شماره ۱۳۷۶ قرار داده است. این در حالی است. که این سند به هیچ وجه بیانگر انصراف یا اقرار زوجه به استرداد جهیزیه یا ابرا زوج از تحویل ان ها نمی باشد. ضمنا در دادنامه شماره… مورخ ۱۴/۰۶/۱۴۰۱ شعبه… که زمانا موخر بر تاریخ اقرار نامه مزبور می باشد. زوج حق اقدام مستقل در اقدام پیرامون جهیزیه را برای خود محفوظ داشته و این مهم به تایید و تنفیذ زوج و محکمه خانواده رسیده است.

رابعا و نتیجتا: با توجه به اثبات و احراز انتقال جهیزیه به منزل زوج و انتفای رابطه زوجیت و توجها به این که سند اقرار مزبور به هیچ دلالت بر انصراف زوجه از استرداد جهیزیه ندارد. ، نتیجه حاصل از دعوی در مباینت با دلایل و مدارک صدرالاشاره و مضیع حقوق متقاضی اعاده می باشد. لذا نظر به موارد مذکور ، رای صادر شده به نظر خلاف بین شرع بوده و با استناد به تبصره ۳ ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری ضمن تقاضای تجویز اعاده دادرسی از محضر مبارک رییس محترم قوه قضاییه ، در اجرای ماده ۴ دستورالعمل اجرایی شماره… ۴/۹۰۰۰ مورخ ۰۹/۰۹/۱۳۹۸ ریاست معظم قوه قضاییه و بخشنامه شماره… /۹۰۰۰ مورخ ۲۱/۰۴/۱۴۰۰ رییس محترم حوزه ریاست قوه قضاییه ، گزارش تنظیم شده به همراه پرونده محاکماتی ۴۶+۲۱ برگ جهت هرگونه اقدام مقتضی ایفاد می گردد.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

متقاضی: خانم س. ش. در اجرای ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری

موضوع رسیدگی: درخواست اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره… – ۱۴۰۱/۷/۳۰ صادره از شعبه…

مرجع رسیدگی: شعبه…

هییت شعبه آقایان: ع. ح. (رییس) ، دکتر م. ع. (مستشار)

خلاصه جریان پرونده:

محتویات پرونده محاکماتی دلالت دارد. که: خانم س. ش. دادخواستی به خواسته استرداد جهیزیه با احتساب خسارت دادرسی به طرفیت خوانده آقای س. ا. تقدیم شعبه… نموده مطابق درخواست بدوا صدور قرار تامین خواسته و سپس رسیدگی و صدور حکم در ماهیت را خواستار شده است. پرونده جهت رسیدگی به شعبه دوم ارجاع گردیده است. عمده دفاع خوانده آن است. که زوجه تمام حقوق مالی خود را طبق سند رسمی شماره ۲۶۲۲۲ ۱۴۰۰/۱۱/۳۰ در حق نامبرده بذل کرده است. قاضی شورا پس از رسیدگی طی دادنامه شماره… ۱۴۰۱/۴/۲۳ دعوی خواهان را غیر وارد تشخیص و حکم به رد دعوی خواهان صادر کرده است و مضافا به شرح دادنامه شماره… ۱۴۰۱/۴/۲۳ در خصوص درخواست تامین خواسته نیز حکم به رد دعوی خواهان صادر کرده است. رای صادره؟؟ اعتراض خواهان به شرح دادنامه شماره… ۱۴۰۱/۷/۳۰ شعبه… تایید شده است. با دادخواهی خواهان رییس کل سازمان… به شرح گزارش قید شده به جهات ذیل ارای صادره را واجد اشکال اعلام داشته است:

اولا: بنا به دلایل و مدارک ارائه شده از جمله استشهادیه و رو گرفت. مجموعه فاکتورهای پیوستی خواهان خانم س. ش. که در بدو زندگی مشترک نسبت به تهیه جهیزیه و انتقال آنها به منزل زوج اقدام کرده است.

ثانیا: بر اساس عرف حاکم در ازدواج های ایرانی تهیه جهیزیه عهده زوجه می باشد. و در مصداق مطروح دلیل یا مدرکی که مثبت خلاف این عرف باشد ارائه نشده است.

ثالثا: مرجع رسیدگی کننده با فرض انتقال جهیزیه به منزل زوج مستند رد دعوی زوجه را اقرار نامه غیر مالی شماره… مورخ ۱۴۰۰/۱۱/۳۰ دفترخانه شماره ۱۳۷۶ قرار داده است. این در حالی است. که این سند به هیچ وجه بیانگر انصراف یا اقرار زوجه به استرداد جهیزیه یا ابرا زوج از تحویل آنها نمی باشد. ضمنا در دادنامه شماره… مورخ ۱۴۰۱/۰۶/۱۴ شعبه… که زمانا موخر بر تاریخ اقرار نامه مزبور می باشد. زوج حق اقدام مستقل در اقدام پیرامون جهیزیه را برای خود محفوظ داشته و این مهم به تایید و تنفیذ زوج و محکمه خانواده رسیده است.

رابعا و نتیجتا: با توجه به اثبات و احراز انتقال به منزل زوج و انتفای رابطه زوجیت و توجها به این که سند اقرار مزبور به هیچ دلالت بر انصراف زوجه از استرداد جهیزیه ندارد. نتیجه حاصل از دعوی در مباینت با دلایل و مدارک صدر الاشاره و مضیع حقوق متقاضی اعاده می باشد. لذا نظر به موارد مذکور، رای صادر شده به نظر خلاف بین شرع بوده و با استناد به تبصره ۳ ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری ضمن تقاضای تجویز اعاده دادرسی دارم. با ارسال پرونده به حوزه معاونت قضایی و تایید مراتب توسط مشاوران حوزه معاونت قضایی با ان موافقت ریاست محترم قوه قضاییه پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و جهت دستور جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع شده است.

هیات شعبه در تاریخ بالا در تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای ع. ح. عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رای میدهد:

رای شعبه

جهات اشعاری در گزارش رییس کل سازمان… که با تفصیل و تجزیه و تحلیل صحیح و استدلال منطبق بر موازین قانونی ارا صادره در رد دعوی خواهان مخدوش دانسته و به تایید مشاوران حوزه معاونت قضایی رسیده است. در خور پذیرش است. زیرا اولا مستندا ابرازی و فاکتورهای ارائه شده بر مالکیت خواهان نسبت به اقلام جهیزیه ادعایی دلالت دارد.

ثانیا خوانده منکر مالکیت خواهان نیست بلکه دفاعیاتش تماما معطوف به این مطلب است. که طبق اقرارنامه رسمی شماره… ۱۴۰۰/۱۱/۳۰… جهیزیه در حق وی بذل شده است. حال انکه مدلول اظهارنامه ناظر به حقوق مالی ناشی از زوجیت است. یعنی آنچه که با عقد نکاح در حق زوجه قرار می گیرد. نظیر نفقه و مهریه … … والا جهیزیه مالی مستقل و زایید عقد نکاح نیست تا داخل در بذل قرار گیرد. قرینه قوی دیگر به جهت این استنباط مفاد دادنامه شماره… ۱۴۰۱/۶/۱۴ شعبه… می باشد. که در ان زوجه استرداد جهیزیه را محفوظ داشته است. و تاریخ ان نیز موخر بر اقرارنامه می باشد. بنا علیهذا ارا صادره (هر چند در رای دادگاه شماره دادنامه معترض عنه اشتباه قید شده است) که بدون توجه به مراتب انشا گردیده است. واجد اشکال می باشد. مستندا به ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری با نقض تمامی ان ها دادنامه شماره… ۱۴۰۱/۴/۲۳ و ۰۱۸۸۸۶۸۶۶ ۱۴۰۱/۴/۲۳ شعبه… و دادنامه شماره… ۱۴۰۱/۷/۳۰ شعبه… حقوقی… مستند به ماده ۱۹۷ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی حکم به الزام خوانده به استرداد جهیزیه زوجه به شرح سیاهه و لیست پیوست دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی تودیع شده به مبلغ ۸۹۷/۵۰۰ ریال در حق خواهان صادر و اعلام می دارد. این رای قطعی است.

شعبه… رییس: ع. ح. مستشار: م. ع.


رای شماره ۲: تاثیر گذشت زمان طولانی از ازدواج بر استرداد جهیزیه

پیام رای

با این استدلال که به لحاظ گذشت مدت زمان طولانی از شروع زندگی مشترک قسمتی از جهزیه از بین رفته است و بر این اساس دادگاه به این موضوع خواسته رسیدگی ننماید؛ به موجب ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده که تعیین تکلیف جهیزیه زوجه، ضمن رای دادگاه ضروری دانسته شده است موجب نقض رای در مرحله فرجام خواهی خواهد بود.

مشخصات دادنامه

شماره دادنامه قطعی:
140030920001234885 ,

تاریخ دادنامه قطعی:
1401/۰۳/۰۲

خلاصه جریان پرونده

فرجام خواه: خانم ص. ک. مقیم… ، منزل ف.

فرجام خوانده: آقای ج. ف. ق. مقیم… – ۵ ،… ، دست چپ

فرجام خواسته دادنامه شماره… ۱۴۰۰/۹/۲۲ صادره از شعبه…

تاریخ ابلاغ دادنامه به فرجام خواه: ۱۴۰۰/۹/۲۳ تاریخ وصول دادخواست فرجامی: ۱۴۰۰/۹/۲۸

مرجع رسیدگی: شعبه…

هییت شعبه آقایان: ع. خ. (رییس) س. ع. (عضو معاون)

خلاصه جریان پرونده:

آقای ج. ف. ق. فرزند ح. دادخواستی منضم به رونوشت سند ازدواج شماره… /۰۲/۰۷ دفتر ازدواج شماره ۶۳… به خواسته گواهی عدم امکان سازش به طرفیت همسرش خانم ص. ک. فرزند ح. به دادگاه خانواده… تقدیم کرده و اظهار داشته است. به استناد کپی مصدق عقدنامه با خوانده عقد ازدواج دایمی منعقد کرده ایم حاصل این ازدواج سه فرزند می باشد. نظر به سوی معاشرت خوانده و عدم توافق اخلاقی در استمرار زندگی مشترک و وجود عسر و حرج مستندا به مواد ۱۱۳۲ و ۱۱۱۹ و ۱۱۳۰ قانون مدنی صدور گواهی عدم امکان سازش مورد تقاضاست. پرونده به شعبه… ارجاع شده است. در تاریخ ۱۴۰۰/۰۴/۲۷ جلسه دادگاه با حضور خواهان و قاضی مشاور تشکیل شده و خواهان خواسته خود را به شرح دادخواست تقدیمی مطرح کرده است. دادگاه قرار ارجاع امر به داوری صادر کرده آقای ب. ف. ق. به عنوان داور زوج معرفی شده و زوجه تقاضای ارجاع به واحد داوری را نموده است. داوران زوجین با اعلام موثر نبودن اقدام خود در ایجاد سازش صدور حکم طلاق را به صلاح دانسته اند جلسه مورخ ۱۴۰۰/۰۶/۱۳ دادگاه با حضور زوجین و قاضی مشاور تشکیل شده است. زوج اظهار داشته است. بنده مهریه همسرم را پرداخت نکرده ام و همسرم از طریق اداره ثبت مهریه خود را به اجرا گذاشته است و فعلا در یک منزل مشترک زندگی می کنیم و تمامی مخارج و مایحتاج زندگی را تامین و تهیه می کنند و سه فرزند مشترک کبیر داریم و از جهیزیه هر آنچه مانده است می تواند بردارد. زوجه اظهار داشته است. بنده مهریه خودم را از طریق اداره ثبت به اجرا گذاشته ام و فعلا در یک منزل مشترک زندگی می کنیم و جهیزیه خودم را می خواهم و همسرم در صورت طلاق باید تمامی حق و حقوقی قانونی بنده اعم از مهریه و نحله و اجرت المثل ایام زوجیت و نصف اموال را بنده پرداخت نماید. و حامله نمی باشم. قاضی مشاور به صدور گواهی عدم امکان سازش جهت اجرای صیغه طلاق با تعیین تکلیف حقوق مالی زوجه اظهار عقیده کرده است، زوج با تقدیم لایحه مطالبی را در خصوص کار و فعالیت خود و شرکت در هزینه های زندگی مشترک بیان کرده و خواستار حق و حقوق خود شده و فهرستی از هزینه های مورد ادعای خود و نیز فهرستی از کالاها را به عنوان جهیزیه خود ضمیمه پرونده کرده است. دادگاه با اعلام ختم رسیدگی مبادرت به صدور رای شماره… *۰۰/۶/۲۰ نموده که به موجب ان گواهی عدم امکان سازش با شرایط ذیل صادر شده است:

۱-زوج مکلف است مهریه همسرش را مطابق سند نکاحیه به وی پرداخت نماید. (با احتساب شاخص بانک مرکزی)

۲-با توجه به زندگی زوجین در منزل مشترک تعیین نفقه مستقل موضوعیت نداشته و صرفا برای ایام عده مبلغ سه میلیون تومان نفقه تعیین می شود.

۳-درخصوص جهیزیه به جهت عدم ارائه لیست جهیزیه از سوی زوجه دادگاه مواجه با تکلیفی نمی باشد.

۴-فرزند ان مشترک کبیر می باشند بنابراین موضوع حضانت و ملاقات منتفی می باشد.

۵-مبلغ هشتاد میلیون تومان بابت نحله کارهایی که زوجه در منزل زوج انجام داده و با توجه به وضع مالی زوج تعیین و زوج مکلف به پرداخت ان شده و با توجه به تعیین نحله پرداخت اجرت المثل منتفی اعلام شده است.

۶-به عنوان شرط تنصیف اموال مبلغ پنجاه میلیون تومان تعیین شده که زوج باید ان را به زوجه پرداخت کند

۷-زوجه حسب الاظهار باردار نمی باشد.

۸-نوع طلاق رجعی است. پس از ابلاغ رای زوج با تقدیم لیست جهیزیه نسبت به رای تجدیدنظر خواهی کرده است و اجرت المثل ایام زوجیت و نصف دارایی زمان زوجیت را نیز مطالبه کرده است. که تجدیدنظر خواهی مشارالیها به موجب رای شماره… ۱۴۰۰/۰۹/۲۲ شعبه… رد و رای تجدید نظر خواسته تایید و در مورد استرداد جهیزیه توضیح داده شده که زوجه در صورت اصرار بر مطالبه جهیزیه که به لحاظ گذشت مدت طولانی از شروع زندگی مشترک قسمتی از ان از بین رفته است می تواند دعوای مستقلی مطرح نماید. پس از ابلاغ رای زوجه در مهلت قانونی نسبت به آن فرجام خواهی کرده و در لایحه تقدیمی به طور خلاصه مطالبی در مورد از بین نرفتن جهیزیه خود و نیز انجام کارهای خیاطی و اشتغال در شرکت تولید پرده و تامین بخشی از هزینه های زندگی بیان کرده و فرجام خوانده نیز در لایحه تقدیمی نسبت به ان پاسخ گویی کرده است. که لایحه هر دو طرف پرونده هنگام شور قرائت خواهد شد. پرونده پس از ارجاع به شعبه… مورد بررسی قرار گرفت.

هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای ع. خ. عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای ی. ی. دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر نظر به این که در اجرای ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده دادگاه باید در خصوص مسایل مالی ازجمله جهیزیه زوجه اظهارنظر نماید. که در این خصوص نفیا یا اثباتا اظهارنظر نگردیده است. لذا به تجویز بند ۵ ماده ۳۷۱ قانون آیین دادرسی مدنی عقیده به پذیرش اعتراض و نقض دادنامه فرجام خواسته و ارجاع پرونده به دادگاه صادرکننده رای دارم. در خصوص دادنامه شماره… *۰۰/۹/۲۲ فرجام خواسته مشاوره نموده چنین رای می دهد:

متن رأی

نظر به این که زوجه (خانم ص. ک.) فهرست جهیزیه مورد ادعای خود را به ضمیمه لایحه ای که به شماره… ۰۰/۶/۲۰ ثبت و ضمیمه پرونده شده تقدیم کرده بوده که درخصوص ان رسیدگی و اتخاذ تصمیم نشده است.و با توجه به ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده که تعیین تکلیف جهیزیه زوجه را ضمن رای دادگاه ضروری دانسته است.رای فرجام خواسته به علت نقص تحقیق در مورد مذکور قابل ابرام نیست و با عنایت به فرجام خواهی زوجه رای مزبور نقض و مستندا به بند الف ماده ۴۰۱ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی پرونده جهت رسیدگی به دادگاه صادرکننده رای ارجاع می شود. / ل-۱۴۰۱/۳/۷

شعبه…

رییس: ع. خ. عضو معاون: س. ع.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

باسمه تعالی

فرجامخواه: خانم ص. ک. با وکالت آقای ق. ف.

فرجامخوانده: آقای ج. ف. ق.

فرجامخواسته: دادنامه شماره ۵۰۸۱ صادره از شعبه…

تاریخ ابلاغ دادنامه به فرجامخواه: ۱۴۰۱/۵/۱۸ ، تاریخ وصول دادخواست فرجامی: ۱۴۰۱/۶/۶

مرجع رسیدگی: شعبه…

هییت شعبه آقایان: س. ح. ع. (مستشار) ، س. د. م. (عضو معاون)

خلاصه جریان پرونده:

پیرو گزارش مورخ ۱۴۰۱/۳/۲ موضوع دادنامه شماره ۲۱۳ مورخ ۱۴۰۱/۳/۲ صادره از این شعبه که به موجب ان رای فرجام خواسته بشماره… مورخ ۱۴۰۰/۹/۲۲ صادره از شعبه… متضمن تایید دادنامه تجدیدنظر خواسته مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش به لحاظ نقص تحقیقات عدم تعیین تکلیف اقلام جهیزیه زوجه نقص گردیده است. و پرونده به شعبه صادر کننده رای منقوض جهت رفع نقص و صدور رای شایسته ارجاع گردیده است. و شعبه مذکور با رفع نقص پرونده ختم رسیدگی را اعلام و چنین رای صادر نموده اند. در خصوص تجدید نظرخواهی خانم ص. ک. فرزند ح. با وکالت آقای ق. ف. وکیل پایه یک دادگستری به طرفیت تجدیدنظرخوانده آقای ج. ف. ق. فرزند ح. و نسبت به دادنامه شماره… موضوع پرونده کلاسه… صادره از شعبه… که به موجب آن گواهی عدم امکان سازش به درخواست زوج صادر شده است. نظر به اینکه ایراد و اعتراض موجه و مستدلی که موجبات نقض دادنامه بدوی را ایجاد نماید. از ناحیه تجدید نظرخواه بعمل نیامده و رای صادره موافق موازین قانونی و با رعایت شرایط و اصول دادرسی اصدار یافته و اعتراض با شقوق مندرج در ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی مطابقت ندارد. با تصریح به اینکه در رابطه با استرداد جهیزیه ، طی دادنامه شماره… – ۱۴۰۰/۱۰/۳۰ از ناحیه شعبه… حکم صادر و تعیین تکلیف شده است. نهایتا با رد اعتراض تجدید نظرخواه و با اجازه حاصله از ماده ۳۵۸ قانون اخیر الذکر دادنامه معترض عنه تایید می گردد. رای صادره ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل فرجام در دیوان عالی محترم کشور می باشد. با ابلاغ دادنامه مذکور به طرفین وکیل زوجه از ان فرجام خواسته است. پرونده پس از وصول به دیوانعالی کشور جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع گردید. لوایح زوجین و اوراق پرونده و گزارش تنظیمی هنگام شور قرائت می گردد.

هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای س. د. م. عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده ، و نظریه کتبی آقای ی. ی. گ. دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر نظر به این که دادگاه رسیدگی کننده به دعوا در اجرای ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده در خصوص جهیزیه زوجه به دلایل وی رسیدگی ننموده و مشارالیها برای اثبات ادعای خود به شهادت شهود استناد نموده است. لذا در اجرای بند ۵ ماده ۳۷۱ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی عقیده به پذیرش اعتراض و نقض رای و برگشت پرونده به دادگاه صادر کننده رای جهت ادامه رسیدگی دارم. در خصوص دادنامه شماره ۵۰۸۱ – ۱۴۰۱/۵/۱۸ فرجام خواسته مشاوره نموده چنین رای می دهد:

رای شعبه

نظر باینکه رای فرجام خواسته به لحاظ ایقاع طلاق به درخواست زوج با تعیین تکلیف حقوق مالی زوجه ناشی از زوجیت صحیحا و صایبا و منطبق با موازین شرعی و قانونی و مطابق اصول و قواعد دادرسی مدنی و محتویات پرونده صادر گردیده است. و اعتراض موجه و مستدلی که موجب نقض ان شود. بعمل نیامده است. فلذا هیات شعبه ضمن رد فرجام خواهی زوجه مستندا به مواد ۳۷۰ و ۳۹۶ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی رای فرجام خواسته را ابرام می نماید.

شعبه…

مستشار: س. ح. ع. ، عضو معاون: س. د. م.


رای شماره ۳: دعوای استرداد جهیزیه قبل از شروع زندگی مشترک

پیام رای

اگر زوجین هنوز زندگی مشترک خود را آغاز ننموده باشند و زوجه مدعی انتقال اقلام جهیزیه به منزل زوج قبل از شروع زندگی مشترک و تحویل آنها به مشارالیه باشد، باید در این خصوص ادعای خود را به اثبات برساند و صرف ارایه فاکتورهایی که ظهور بر خرید اقلام مندرج در آن از سوی زوجه داشته باشد، کافی نیست.

مشخصات دادنامه

تاریخ دادنامه قطعی:
1401/۰۲/۱۱

 خلاصه جریان پرونده

در تاریخ ۱۴۰۰/۲/۱۵ آقای م. م. ک. بوکالت از طرف آقای ح. ب. بطرفیت خانم ف. ج. دادخواستی بخواسته صدور گواهی عدم امکان سازش جهت اجرای صیغه طلاق بلحاظ اختلافات پیش امده و عدم تفاهم اخلاقی و سوی رفتار خوانده تقدیم نموده که در نهایت حسب الارجاع در شعبه… ثبت و مورد رسیدگی قرار میگیرد. آقای ا. ن. وکیل پایه یک دادگستری با تقدیم وکالتنامه از جانب خوانده (زوجه) اعلام وکالت نموده است.درجلسه رسیدگی مورخ ۱۴۰۰/۳/۲۴ که با حضور وکلای زوجین تشکیل گردیده وکیل خواهان اظهار داشت مطالب بشرح دادخواست تقدیمی است.تقاضای رسیدگی و صدور گواهی عدم امکان سازش جهت اجرای طلاق یکطرفه را دارم. وکیل خوانده (زوجه) اظهار داشت نسبت به تعیین نفقه مهریه جهیزیه وفق فاکتورهای پیوستی دستورات لازم را صادر فرمایید موکل وفق فاکتورهای تقدیمی اقلام جهیزیه را خریداری و بمنزل مشترک فرستاده است و تقاضا دارد. حقوق مالی زوجه اعم از نفقه مهریه و جهیزیه تعیین گردد. ضمنا اصحاب پرونده در عقد بوده و عروسی برگزار نگردیده است. دادگاه قرار ارجاع امر بداوری صادر نموده و داوران منتخب زوجین باتفاق نظریه کتبی خود را که حاکی ازعدم حصول سازش بین طرفین بوده تقدیم داشته اند. سپس دادگاه جهت تعیین میزان نفقات ایام گذشته و ایام عده و نیز اجرت المثل ایام زوجیت موضوع را بکارشناس ارجاع نموده و کارشناس منتخب دادگاه بشرح نظریه کتبی تقدیمی میزان نفقه زوجه از تاریخ ۱۴۰۰/۱/۱لغایت ۱۴۰۰/۶/۱ را ماهیانه مبلغ ششصد هزار تومان و از تاریخ ۱۴۰۰/۶/۱ لغایت پایان ایام عده از قرار ماهیانه مبلغ هفتصد هزار تومان تعیین و توضیح داده که چون اجرت المثل در مقابل عمل و کاری است.که زوجه برای زوج در ایام زناشویی انجام میدهد لذا بلحاظ درعقد بودن طرفین هیچگونه اجرت المثل به زوجه تعلق نمیگیرد. نظریه کارشناس بطرفین ابلاغ شد اعتراضی نسبت به ان در پرونده مشهود نیست. سپس دادگاه زوجه را جهت معاینه پرده بکارت به پزشکی… معرفی نموده و درگواهی مورخ ۱۴۰۰/۸/۱۰ پزشکی قانونی اعلام گردیده که درحال حاضر شواهدی از اسیب به پرده بکارت مشهود نبوده و غیره مدخوله است. سرانجام دادگاه ختم رسیدگی را اعلام و بموجب دادنامه شماره… مورخ ۱۴۰۰/۸/۲۶ باتوجه به خواسته خواهان و موثر واقع نشدن مساعی دادگاه و تلاش داوران دراصلاح ذات البین و اصرار زوج بر طلاق لذا خواسته خواهان را وارد تشخیص و با لحاظ قاعده فقهی الطلاق بید من اخذ بالساق و باستناد مواد منعکس در رای از قانون مدنی و قانون حمایت خانواده مصوب سال۱۳۹۱ و قانون آیین دادرسی مدنی گواهی عدم امکان سازش بین زوجین جهت اجرای صیغه طلاق صادر و در خصوص حقوق مالی زوجه بشرح ذیل اتخاذ تصمیم نموده است.

۱-مهریه خوانده یک جلد کلام اله مجید و تعداد چهارده سکه تمام بهار ازادی طرح جدید و عندالمطالبه می باشد. در اجرای ماده۱۰۲۹ قانون مدنی بمیزان نصف مهریه (۷سکه) به ذمه زوج می باشد.

۲ -نفقه زوجه ا زمورخ ۱۴۰۰/۱/۱ لغایت ۱۴۰۰/۶/۱ بمدت ۵ماه از قرار هر ماه مبلغ ششصد هزار تومان که جمعا مبلغ سی میلیون ریال که به ذمه زوج می باشد.

۳- جهیزیه زوجه بشرح فاکتورهای پیوستی عبارتست از سرویس خواب کامل و غذاخوری ۶نفره تاجدار و اینه کنسول اینه قدی و جاکفشی سه قلو و میز تلفن و سرویس جهیزیه ۵۸ پارچه بازن هپی فامیلی و …. (بقیه اقلام بشرح منعکس در رای) می باشد.

۴- با توجه به اینکه زوجین زندگی مشترکی نداشته اند زوجه مستحق دریافت اجرت المثل نمی باشد. زوجه باکره و منکوحه غیر مدخوله می باشد. و نوع طلاق باین می باشد. و عده ندارد. و اعتبار اجرای گواهی صادره بمدت سه ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای می باشد. پس از ابلاغ رای صادره وکیل خواهان (زوج) در مهلت قانونی با تقدیم دادخواست نسبت به ان در قسمت مربوط به جهیزیه اعتراض و تجدید نظرخواهی نموده که پس از تبادل لایحه و وصول پرونده بمرجع تجدیدنظر… وضوع رسیدگی و طی دادنامه شماره… مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۵ اعتراض تجدید نظرخواه را غیر موجه و دادنامه تجدیدنظر خواسته را مطابق اصول و موازین قانونی تشخیص و باستناد ماده۳۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد تجدید نظرخواهی تجدید نظرخواه دادنامه تجدیدنظر خواسته را تایید نموده است. دادنامه اخیرالذکر در تاریخ ۱۴۰۰/۱۰/۲۰ به وکیل زوج ابلاغ شد و نامبرده در تاریخ ۱۴۰۰/۱۱/۹ با تقدیم دادخواست نسبت به ان فرجامخواهی نموده که پس از تبادل لایحه و وصول پرونده به دیوان الی کشور جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع گردیده است. دادخواست فرجامی و لایحه جوابیه به هنگام شور قرائت می گردد.

هیات شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای ح. ع. عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رای می دهد:

متن رأی

وکیل فرجام خواه آقای ح. ب. نسبت به دادنامه شماره… مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۵ شعبه… متضمن تایید دادنامه شماره… مورخ ۱۴۰۰/۸/۲۶ صادره از شعبه… که بموجب ان بدرخواست زوج (فرجام خواه) گواهی عدم امکان سازش جهت اجرای صیغه طلاق با لحاظ حقوق مالی متعلق به زوجه صادر گردیده است.فرجام خواهی نموده و اساس اعتراض نامبرده در مورد الزام فرجام خواه به استرداد اقلام جهیزیه مندرج در رای صادره می باشد. که با توجه به جامع اوراق پرونده اعتراض مطروحه مالا وارد است.زیرا اظهارات وکلای زوجین دلالت بر این دارد. که زوجین در دوران عقد بوده و هنوز زندگی مشترک خود را اغاز نکرده اند که علیرغم این امر وکیل زوجه مدعی است.که اقلام مندرج در فاکتورهای استنادی بمنزل مشترک ارسال و انتقال یافته و تحویل زوج گردیده است، لیکن وکیل زوج ادعای وکیل زوجه را انکار نموده و اظهار داشته که چون زندگی مشترک شروع نشده و زوجه هنوز به خانه زوج نیامده لذا جهیزیه ای هم با خود به منزل موکلش نیاورده تا استحقاق مطالبه انرا داشته باشد. بنا بمراتب هر چند فاکتورهای استنادی ظهور بر خرید اقلام مندرج در ان از سوی زوجه داشته و بلحاظ اینکه زوجه هنوز بمنزل زوج نرفته و زندگی مشترک خود را شروع ننموده و عرفا هم زن بهنگام رفتن خود بمنزل شوهرش جهت شروع زندگی مشترک جهیزیه خود را بهمراه خویش بمنزل شوهرش منتقل مینماید. لذا فاکتورهای ارائه شده نمی تواند دلیل بر حمل و انتقال اقلام جهیزیه مورد ادعا بمنزل زوج قبل از انجام مراسم عروسی و شروع زندگی مشترک و تحویل آنها به زوج بوده باشد. ولی چون مادامیکه حمل و انتقال اقلام جهیزیه مورد ادعا به منزل زوج و تحویل آنها به نامبرده به اثبات نرسیده باشد. الزام زوج به استرداد این اقلام جهیزیه توجیه قانونی ندارد و وکیل زوجه در لایحه جوابیه تجدیدنظر جهت اثبات مراتب فوق به گواهی گواهان استناد نموده است لذا جهت احراز واقعیت امر و روشن شدن موضوع و صحت و سقم ادعای زوجه اقتضا داشته که دادگاه محترم در جلسه دادرسی از گواهان زوجه در خصوص مورد ادعا و چگونگی انتقال اقلام جهیزیه مورد ادعا بمنزل زوج و تحویل آنها بنامبرده علیرغم عدم شروع زندگی مشترک تحقیق و استماع گواهی بعمل آورده و پس از انجام ان و نیز انجام هرگونه تحقیق و بررسی دیگری که به تشخیص دادگاه در روشن شدن موضوع و کشف حقیقت و مالا در مقدرات دعوی مطروحه موثر بوده می باشد. سرانجام بر اساس نتیجه محصله درخصوص مورد که از متفرعات دعوی طلاق مطروحه محسوب بوده رای مقتضی صادر نماید. بنابراین دادنامه فرجام خواسته در وضعیت فعلی بعلت نقص تحقیق قابلیت ابرام نداشته و باستناد بند ۵ ماده۳۷۱ و بند الف ماده ۴۰۱ قانون آیین دادرسی مدنی ضمن نقض کامل ان رسیدگی مجدد به همان دادگاه محترم صادر کننده رای منقوض ارجاع می گردد. تا پس از تکمیل تحقیق بشرح مرقوم در فوق نسبت به صدور رای شایسته اقدام نماید.

شعبه…
رییس-ح. ع. م. –ح. م. ه. م. ج. ح. م.


رای شماره ۴: اثر تلف جهیزیه در دعوای استرداد آن

پیام رای

 اگر زوجه دعوای استرداد جهیزیه مطرح کند، زوج مکلف به استرداد اموال موجود و پرداخت مثل یا قیمت اموال در صورت تلف است؛ زیرا ید زوج بر اقلام جهیزیه امانی است.

مشخصات دادنامه

شماره دادنامه قطعی:
9409980243300633

تاریخ دادنامه قطعی:
1394/۰۹/۰۹

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دادخواست تقدیمی خانم س. ش.س. فرزند خ. به طرفیت آقای م. ر.د. فرزند م. به خواسته استرداد جهیزیه به شرح سیاهه عادی پیوست و مضبوط در پرونده (لیست پیوستی)نظر به اینکه طرفین در جلسه رسیدگی حاضر و از سوی خوانده هیچگونه ایراد و اعتراضی نسبت به دعوی خواهان نسبت به دعوی خواهان به عمل نیامده و دلیلی بر استرداد جهیزیه مورد مطالبه نیز اقامه و ابراز ننموده و چون ید زوج بر جهیزیه امانی تلقی می شود زوج فقط حق استفاده از آن را در زندگی مشترک دارد و با عنایت به اینکه خواهان با طرح دادخواست از اذن خود رجوع کرده و عدم رضایت خود را به استمرار ید زوج بر اقلام جهیزیه را اعلام نموده و چون امین مکلف است در صورت مطالبه مستودع عین اموال امانی را در وضعیت موجود به وی مسترد داده و بناء علیهذا موجبی برای ادامه تصرفات خوانده وجود ندارد و مستنداً به مادتین ۶۱۹ و ۶۲۰ از قانون مدنی دادگاه دعوی خواهان را محمول بر صحت تلقی و خوانده را به استرداد جهیزیه مندرج در سیاهه مضبوط (لیست پیوستی) در پرونده محکوم و اعلام می نماید در صورت تلف خوانده مکلف به پرداخت مثل یا قیمت آن خواهند بود رای صادره غیابی محسوب و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه و سپس ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در محاکم تجدید نظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه ۲۸۵ دادگاه عمومی خانواده تهران-حبیب اله گنجی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدید نظرخواهی آقای م. ر.د. با وکالت آقای م. ک. به طرفیت خانم س. ش.س. از دادنامه شماره ۹۴۰۸۳۰-۹۴/۵/۱۸ صادره از شعبه محترم ۲۸۵ دادگاه خانواده تهران که به موجب آن حکم به محکومیت خوانده بدوی (تجدید نظرخواه) به استرداد جهیزیه مندرج در سیاهه مضبوط پیوستی و در صورت تلف خوانده موصوف (تجدید نظرخواه) مکلف به پرداخت مثل یا قیمت آن خواهد بود بشرح توضیحات داده شده در دادنامه موصوف صادر گردیده است وارد نمی باشد و رای صادره بر اساس مقررات و موازین قانونی صادر شده و ایرادی از حیث شکلی و ماهوی به آن وارد نیست و استدلال محکمه محترم بدوی و نیز مستندات آن صحیح می باشد و تجدید نظرخواه دلیلی که موجبات نقض یا بی اعتباری دادنامه را فراهم نماید ارائه ننموده لذا بنا به مراتب دادگاه مستندا به قسمت اخیر ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 79/۱/۲۱ ضمن رد اعتراض معترض دادنامه تجدیدنظر خواسته را عینا تایید می نماید رای دادگاه به موجب ماده ۳۶۵ قانون فوق الذکر قطعی است .

شعبه ۲۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران – رئیس و مستشار
قربانعلی احمدی – قربانعلی میرزائی


رای شماره ۵: وضعیت اموال جایگزین جهیزیه در دعوای استرداد جهیزیه

پیام رای

اگر زوج با دارایی و اموال خود اقدام به جایگزینی برخی از اجناس جهیزیه کند، اموال جایگزین شده متعلق به زوج بوده؛ بنابراین زوجه نسبت به اموال تلف و جایگزین شده مستحق نیست.

مشخصات دادنامه

شماره دادنامه قطعی:
9509970222600098

تاریخ دادنامه قطعی:
1395/۰۱/۲۴

رأی دادگاه بدوی

پیرامون دادخواست خواهان خانم الف. س.الف. به طرفیت خوانده آقای ح. ت.خ. به خواسته الزام خوانده به استرداد جهیزیه شامل ۳۰ قلم اسباب و اثاثیه منزل مقوم به پنجاه و یک میلیون ریال به انضمام هزینه دادرسی(اقلام خواسته به شرح لیست ارائه شده در صفحات ۱۵ الی ۱۸ پرونده به شماره ۱۹۱۱ مورخ ۹۴/۱۰/۱۲ در اولین جلسه دادرسی افزایش یافته است) بدین شرح که خواهان در متن دادخواست و در جلسه دادرسی بیان داشته که به موجب رونوشت عقدنامه پیوست خوانده همسر شرعی و قانونی این جانب می باشد اما به علت اختلافات به وجود آمده جداگانه از هم زندگی می کنیم و جهیزیه به شرح لیست سیاهه متعلق به این جانب می باشد و به دلیل این که گمان نمی کرده ام که از همسرم جدا گشته و به اختلاف خانوادگی بر بخوریم هیچ فاکتوری را در حال حاضر نداشته و در ضمن نیز به دلیل عرف خانوادگی نیز هیچ گونه سیاهه ای که منتسب به امضاء زوج و خوانده در خصوص جهیزیه باشد اخذ نشده و تقاضای استماع شهادت شهود را داشته است . خوانده در دفاع بیان داشته که بسیاری از وسایلی که در لیست موصوف قید شده است وسائل موضوع جهیزیه مشارالیها نبوده و نمی باشد و عمده وسایل مرقوم را شخصا” و پس از ازدواج خریداری نموده ام و این جانبان در سال ۱۳۷۹ ازدواج نموده ایم که اقلامی از جمله تستر، ساندویچ میکر، سبزی خردکن و… در بازار وجود نداشته و این جانب بعدا” در طول زندگی مشترک آنها را خریداری نموده ام اما فاکتوری ندارم. و از طرفی وسایل شخصی فرزندانم که متعلق به ایشان است جز جهیزیه نمی باشد. و تنها اقلامی که در استشهادیه صفحه ۱۱ پرونده قید شده است مورد قبول بنده می باشد. لذا دادگاه با توجه به اوراق و محتویات پرونده خواسته خواهان را در خصوص استرداد جهیزیه به شرح لیست صفحات ۱۵ الی۱۸ پرونده به جز اقلام شماره ۱۸و۱۹ و ۲۰۰ گرم طلا و اقلام سیسمونی نوزاد موجه و قانونی می داند چرا که

۱- در بسیاری از خانواده های ایرانی مرسوم است که زن به فراخور دارایی خود و کسانش تمام یا بخشی از اثاث مورد نیاز را به خانه شوهر ببرد، در واقع آوردن جهیزیه نشانه صمیمیت و مظهری از تکالیف زوجین به تشدید مبانی خانواده می باشد .آوردن جهیزیه به منزل مشترک به معنی انصراف از مالکیت و یا شریک ساختن شوهر در آن اموال نیست و با لحاظ اصل استقلال دارایی زوجین در حقوق خانواده قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران حق مالکیت زن و زوجه باقی بوده و زوج فقط به موجب اذن زوجه ، از منافع آن بهره مند می گردد و زوجه فقط و صرفا” اذن در انتفاع از اسباب و وسیله را به زوج داده که با تقدیم دادخواست از ناحیه خواهان و زوجه ایشان عدول از اذن و تصرف خوانده در اقلام جهیزیه را اعلام نموده در نتیجه ادامه تصرفات و استیلا زوج و خوانده بر اموال و جهیزیه متعلق به خواهان فاقد مبنا و توجیه قانونی و شرعی می باشد و خوانده مکلف به استرداد اموال تحت تصرف به خواهان می باشد .

۲- به موجب ماده ۱۰۸ از قانون مدنی در تمام مواردی که انتفاع کسی از مال دیگری به موجب اذن محض باشد مالک می تواند هر وقت بخواهد از اذن خود رجوع کند و با رجوع مالک از اذن انتفاع ، منتفع و خوانده می بایست به موجب تعهد قانونی خود مال را سریعا” به صاحبش مسترد نماید .۳-خواهان و خوانده در تعدادی از اقلام جهیزیه با یکدیگر اختلاف داشته و هر یک آن را متعلق به خویش قلمداد می نمود . که در اجرای قاعده فقهی البینه علی المدعی و الیمین علی من انکر که در ماده ۱۲۵۷ از قانون مدنی نیز بر آن تاکید و تصریح شده که هرکس مدعی حقی باشد باید آن را اثبات نماید، قرار استماع شهادت شهود صادر و خواهان با معرفی دو شاهد زن و یک شاهد مرد که لیست جهیزیه ارائه شده توسط وی را امضاء نموده اند، به اثبات ادعای خود در خصوص تعلق اقلام و اسباب و وسایل مورد اختلاف به خود پرداخته و با لحاظ این که تشخیص تاثیر و ارزش گواهی با دادگاه می باشد. دادگاه این قناعت وجدانی را حاصل نمود که اقلام و اثاث مورد اختلاف جز جهیزیه خواهان بوده و توسط ایشان به منزل خوانده آورده شده است. و اقلام جدید نیز توسط ایشان و خانواده وی جایگزین شده است. اقرار ضمنی خوانده در جلسه دادرسی مورخ ۹۴/۱۱/۱۰ مبنی بر این که (در هنگام چیدن وسایل منزل، خاله های بنده ، مادرم و خواهرم حضور داشته اند) نیز تایید کننده این امر می باشد که جهیزیه به منزل زوج آورده شده است و با باقی ماندن وسایل مذکور و با لحاظ این که خوانده دلیلی مبنی بر تلف و از بین رفتن و سایل تحویلی به وی به دادگاه ارائه نداده است ، ایشان می بایست عین اثاث متعلق به خواهان را با وضع موجود به وی مسترد نماید. در تایید این نظر می توان به مساله ۷۶ مقتبس از کتاب مبانی تکمله المنهاج مرحوم آیت الله سید ابوالقاسم الخویی (ره) در احکام دعاوی نیز اتکا نمود که بیان شده (نقل به مضمون) در هنگام اختلاف زوج و زوجه در مالکیت اسباب و وسایل مشترک غیر اختصاصی مانند اثاث منزل، با آوردن بینه و شاهد از سوی زوجه حکم به تعلق اسباب به وی داده می شود لذا دادگاه با توجه به مجموع ادله فوق و با استناد به مواد ۳۰و۲۹و۱۳۱۸و۳۱و۱۰۸و۳۰۸و۳۱۰و۳۱۱و۱۲۵۷و۱۲۵۸و۱۲۵۹و۱۲۸۵و۱۳۱۵و۱۳۱۶و۱۳۲۱ از قانون مدنی و مواد۲و۳و۱۹۴و۱۹۸و۱۹۹و۲۲۹و۲۳۰و۲۳۲و۲۴۱و۳۳۱و۵۱۵و۵۱۸و۵۱۹و۵۳۰ از قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر محکومیت خوانده به استرداد جهیزیه به شرح لیست صفحات ۱۵الی۱۸ پرونده به استثناء وسایل شماره ۱۸و۱۹و۲۰۰ گرم طلا و اقلام و وسایل سیسمونی نوزاد و پرداخت هزینه دادرسی مطابق تعرفه قانونی صادر و اعلام می دارد . اما در خصوص سایر اسباب و وسایل مورد ادعای خواهان دادگاه ادعای وی را موجه و قانونی نمی داند چرا که

۱- به تصریح احد از شهود که مادر خواهان بوده و شخص خواهان در جلسه دادرسی مبل و صندلی و میز غذاخوری و پردهای نصب شده در اتاقها جایگزین و توسط خوانده خریداری شده اند. در نتیجه این اقلام به دلیل عدم وجود حال به دلیل تلف شدن یا جایگزین شدن قابل استرداد نمی باشند چرا که خوانده خود با دارایی و اموال خود اقدام به جایگزینی نموده و در نتیجه اموال و اثاث جایگزین متعلق به خود وی می باشد .و نسبت به آن چه که تلف و جایگزین نیز شده تعهدی نداشته چرا که با وجود زندگی مشترک حدود ۱۵ ساله طبیعی و مطابق منطبق می باشد که بعضی از اقلام تلف و یا جایگزین شود و اثاث جایگزین شده را نمی توان اطلاق عنوان جهیزیه بر آن نمود. بلکه اسباب و وسلیه زندگی مشترک که توسط زوج در اثنا زندگی مشترک تهیه می شود جز نفقه بوده و تحت مالکیت وی باقی می باشد و در خصوص اثاث تلف شده جهیزیه نیز مسوولیتی نداشته زیرا که لازمه اذن در انتفاع احتمال اتلاف مورد انتفاع نیز می باشد.

۲- در خصوص ۲۰۰ گرم طلای عنوان و ادعا شده توسط خواهان و سیسمونی نوزاد تهیه شده توسط خانواده خواهان نیز باید گفت اولا” خواسته خواهان صرفا” استرداد جهیزیه بوده است و با توجه معنی لغتی و عرفی واژه جهیزیه ، جهیزیه اسباب و وسایل زندگی مشترک که توسط زوجه به منزل زوج آورده می شود اطلاق می گردد. اصول لفظیه و نظریه دکترین حقوقی و رویه قضایی نیز به تعبیر واژه مذکور بر همین منوال می باشد و با لحاظ خواسته خواهان که صرفا” مطالبه و استرداد جهیزیه می باشد دادگاه نمی تواند خارج از خواسته و بیش از آن رسیدگی و حکم صادر نماید. از طرفی روابط حقوقی حاکم بر آن نیز به نظر دادگاه در قالب جهیزیه و اذن در انتفاع نمی باشد و تابع روابط مالی فی مابین زوجین بوده که می بایست با خواسته دیگر و اثبات رابطه حقوقی مد نظر و حاکم برآن مورد رسیدگی و درخواست قرار گیرد.

ثانیا” به نظر دادگاه خرید سیسمونی برای نوزاد تازه متولد شده از سوی خانواده زوجه، نوعی عقد هبه وسایل و اسباب بازی و پوشاک تهیه شده به طفل و صغیر می باشد که روابط حقوقی آن نیز در قالب عقد مذکور قابل رسیدگی می باشد. همچنان که در ماده ۷۹۹ از قانون مدنی نیز هبه به صغیر توسط قانون گذار پیش بینی شده است و همانطور که بیان شد نمی توان بر این وسایل اطلاق عنوان جهیزیه نموده و آن را متعلق به زوجه قلمداد نمود نوع وسایل تهیه شده نیز تاکید کننده این نظر است. لذا دادگاه با توجه به مجموع ادله فوق در خصوص اقلام مورد ادعای شماره ۱۸و۱۹ و۲۰۰ گرم طلا و اسباب و وسیله سیسمونی با استناد به مواد ۲۹و۳۰و۳۱و۳۵و۱۰۸و۱۹۵و۷۹۸و۷۹۹و۱۱۰۷و۱۲۵۷و۱۲۵۸ از قانون مدنی و مواد ۲و۳و۱۹۷و۳۳۱ از قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر بی حقی خواهان صادر و اعلام می دارد. رای صادره حضوری محسوب ظرف مدت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظرخواهی در یکی از محاکم محترم دادگاه تجدید نظر استان تهران می باشد.

دادرس شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی بخش لواسانات -یونس راجی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدید نظرخواهی آقای ح. ت.خ. به طرفیت خانم الف. س.الف. از دادنامه شماره ۹۴۰۷۳۵-۹۴/۱۱/۱۲ صادره از شعبه محترم یک دادگاه عمومی حقوقی بخش لواسانات که به موجب آن حکم به محکومیت تجدید نظرخواه یادشده به استرداد جهیزیه تجدیدنظر خوانده بشرح لیست صفحات ۱۵ الی ۱۸ پرونده به استثناء وسایل شماره ۱۸-۱۹- ۲۰۰ گرم طلا و اقلام و وسایل سیسمونی نوزاد و پرداخت هزینه دادرسی مطابق تعرفه قانونی در حق مشارالیها و در مورد سایر موارد بشرح دادنامه حکم بر بی حقی خواهان بدوی صادر شده است در توجه به اوراق و محتویات پرونده و استدلال بعمل آمده در دادنامه مذکور وارد بنظر نمی رسد و رای صادره وفق موازین و مقررات قانونی اصدار یافته و ایراد اساسی شکلا و ماهیتا بر آن وارد نیست و مستندات آن نیز صحیح می باشد استنادا به ذیل ماده ۳۵۸ از قانون آیین دادرسی مدنی مصوب ۷۹/۱/۲۱ ضمن رد اعتراض معترض دادنامه تجدیدنظر خواسته را عینا تایید و ابرام می نماید رای صادره حضوری بوده و به موجب ماده ۳۶۵ از قانون مذبور قطعی می باشد.

شعبه ۲۶ دادگاه تجدیدنظراستان تهران – رئیس و مستشار
قربانعلی احمدی – قربانعلی میرزائی

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا