پدیده «وکیل‌کُشی» و رسالت کانون‌های وکلا

وکیل‌کشی و رسالت کانون‌های وکلا

به بهانه قتل اخیر کارآموز وکالت شادروان فرشید فرجی‌مقدم

نویسنده: سعید باقری (وکیل پایه یک دادگستری)

در فقره اخلاق حرفه‌ای موضوع مهمی که مغفول مانده، پدیده مجرمانه خشونت علیه وکلا به ویژه قتل وکلا در صنف وکالت است. خشونت علیه وکلا پدیده نگران‌کننده‌ای است که در سال‌های اخیر در ایران افزایش یافته است. این اقدام خشونت‌آمیز امنیت شغلی و جانی وکلا را به خطر می‌اندازد. شوربختانه نهاد وکالت هیچ فکر اساسی و اقدام موثری حداقل برای کاهش وقوع این معضل انجام نداده است. پس از وقوع هر قتل یا ایراد ضرب و جرح وکیلی برای کانون‌های وکلا و همکاران وکیل هم هر از چندگاهی سوژه‌ای پیدا می‌شود که نظرات و اظهار تالم و تاسف خود را تکرار و این پدیده مجرمانه را محکوم کنند و این فرآیند دوباره مانند دور تسلسلی تکرار و تکرار و باز هم تکرار می‌شود بدون اینکه هیچ اثر ملموسی در کاهش چنین موضوعاتی حاصل شود. کانون‌های وکلا به عنوان متولیان امر وکالت تکلیف دارند برای درمان این درد مزمن در حد بضاعت خود چاره‌جویی کنند. آنچه به ذهن راقم این سطور می‌رسد، این است که:

اول) کانون‌های وکلا با محوریت اسکودا یک کار پژوهشی موجه و معتبر توسط کارگروهی مجرب و متخصص و مرکب از اعضایی با تخصص‌های مختلف انجام دهند که نتیجه آن قابل استفاده برای عموم وکلا خواهد بود.

در این مسیر مصاحبه با شاهدان و مطلعین قتل‌هایی که تاکنون رخ داده است، می‌تواند به آسیب‌شناسی این بحث کمک موثری کند.

دوم) مطالعه تطبیقی نسبت به این پدیده در سایر کشورها در این زمینه به عمل ‌آید، چون این امر به علت‌یابی موضوع کمک خواهد کرد.

سوم) کانون‌های وکلا می‌توانند از طریق آموزش‌های لازم به کارآموزان وکالت از طریق کمیسیون کارآموزی به برگزاری جلسات کافی و وافی برای کارآموزان در تبیین و تشریح این معضل و ارایه راهکارهایی به منظور پیشگیری از وقوع چنین پدیده رعب‌آور و ناخوشایندی بپردازند.

چهارم) تلاش برای ارتقای جایگاه اجتماعی وکلا و افزایش اعتماد عمومی به این قشر از طریق افزایش آگاهی مردم نسبت به ماهیت و هویت شغلی وکلا که در این زمینه تعامل کانون‌های وکلا با رسانه‌ها می‌تواند نقش بسیار مهمی را ایفا کنند.

پنجم) در راستای افزایش تامین جانی وکلا و کاهش خشونت علیه این قشر فرهیخته، کانون‌های وکلا از طریق تاسیس یک پایگاه رسانه‌ای قوی قادر خواهند بود با تبیین صحیح نقش و رسالت وکیل در دعاوی به توسعه فرهنگ‌سازی و انعکاس وظایف و ماهیت شغلی وکلا بپردازند.

ششم) تصویب و اجرای قانون جامع حمایت از وکلا با محوریت استقلال حرفه‌ای، امنیت شغلی و جانی وکلا می‌تواند در کاهش بروز چنین رفتار مجرمانه‌ای علیه وکلا موثر باشد.

منبع: روزنامه اعتماد

کتاب قوانین و مقررات وکالت دادگستری هوشیار

بیشتر بخوانید:

خروج از نسخه موبایل