راهنمای نحوه برگزاری مزایده‌های الکترونیکی اجرای احکام

تنظیم شده توسط معاونت راهبردی قوه قضاییه

دستورالعمل برگزاری مزایده‌های الکترونیکی اجرای احکام

مبحث اول: تعاریف

ماده ۱ ـ اصطلاحات و اختصارات به کار رفته در این دستورالعمل به شرح زیر می‌باشد:

ستاد: سامانه تدارکات الکترونیکی دولت

مزایده: مزایده‌های الکترونیکی در بستر ستاد.

متقاضی: شخص حقیقی یا حقوقی که به عنوان خریدار در مزایده شرکت می‌کند.

اتاق مزایده: بخشی از ستاد که به برگزاری و مدیریت مراحل مختلف مزایده اختصاص دارد.

تضمین: ده درصد قیمت پایه که متقاضی جهت شرکت در مزایده تودیع می نماید.

برنده مزایده: شخصی که در جریان مزایده بالاترین پیشنهاد را ثبت کرده و به عنوان برنده اعلام می‌شود.

آگهی مزایده: اعلامیه‌ای که مشخصات مال مورد مزایده زمان و شرایط شرکت در آن برابر مقررات اجرای احکام مدنی درج می‌شود.

اختلال ستاد: هر گونه قطعی یا ایراد فنی در ستاد که مانع از برگزاری مزایده یا تداوم جریان آن شود.

سامانه پشتیبان ستاد (تیکتینگ): بخشی از سامانه ستاد که رابط بین کاربران و ستاد است و به منظور رفع اشکال و اطلاع رسانی در جریان مزایده استفاده می‌شود.

معاونت: معاونت معاونت راهبردی قوه قضائیه

مبحث دوم: اقدامات پیش از برگزاری مزایده

ماده ۲ ـ ستاد مکلف است مطابق اعلام معاونت دسترسی لازم را برای واحدهای برگزارکننده مزایده و سمت‌های اعلامی جهت انجام مزایده الکترونیکی فراهم و اصلاح نماید.

ماده ۳ ـ آگهی مزایده الکترونیکی در ستاد منتشر می‌شود.

ماده ۴ ـ نشر آگهی در ستاد برای برگزاری مزایده دارای کلیه آثار قانونی نشر آگهی مقرر در قوانین است و نیازی به انتشار آگهی در روزنامه و الصاق در قسمت اجراء محل فروش محل ملک و سایر اماکن نیست. این امر مانع از انتشار این آگهی مزایده به درخواست و هزینه محکوم‌له در سایر رسانه‌ها نیست.

ماده ۵ ـ دادورز مکلف است تاریخ برگزاری مزایده متن آگهی تنظیم شده و شماره مزایده مربوطه را از طریق سامانه ابلاغ الکترونیکی (ثنا) به طرفین و صاحب مال ابلاغ نماید.

ماده ۶ ـ در صورت انصراف متقاضی پیش از آغاز مزایده ستاد مکلف است بلافاصله از تضمین رفع اثر نماید.

ماده ۷ ـ سپردن تضمین پرداخت مابقی ثمن و استرداد تضامین صرفاً از طریق ستاد انجام می‌شود.

ماده ۸ ـ در صورتی که محکوم علیه مطابق ماده ۱۳۰ قانون اجرای احکام مدنی درخواست فروش مقدم یا مؤخر اموال خود را داشته باشد باید این درخواست را پیش از برگزاری مزایده به شعبه اجرای احکام ارسال نماید.

ماده ۹ ـ متقاضیان مکلفند برای شرکت در مزایده الکترونیکی در ستاد ثبت نام کرده و نام کاربری و رمز عبور را از ستاد دریافت نمایند.

ماده ۱۰ ـ ستاد مکلف است حسب مورد از طریق اتصال به سامانه سازمان ثبت احوال کشور، سامانه اتباع خارجی شناسه فیدا پایگاه اطلاعات اشخاص حقوقی و سامانه اهلیت متعاملین نسبت به احراز هویت و اهلیت متقاضی اقدام کند. در صورت تأیید هویت و اهلیت امکان مشارکت اشخاص در مزایده فراهم می‌شود.

تبصره ـ فروش اموال به اتباع خارجی با رعایت قوانین و مقررات مربوطه انجام خواهد شد.

ماده ۱۱ ـ ستاد موارد منع شرکت در مزایده را به کلیه متقاضیان اعلام میکند متقاضی مکلف است عدم وجود منع قانونی برای شرکت در مزایده را به صورت سیستمی تأیید نماید مسئولیت حقوقی و کیفری کشف خلاف بر عهده متقاضی است.

ماده ۱۲ ـ رئیس حوزه قضایی با توجه به تعدد شعب اجرا و مزایده‌های الکترونیکی باید حتى الامکان برگزاری مزایده‌ها را به صورت متمرکز به یک شعبه اجرا محول نماید.

ماده ۱۳ ـ معاونان فناوری اطلاعات و برنامه ریزی دادگستری استان‌ها موظفند در صورت تغییر اطلاعات واحدهای قضایی و شعب اجرای احکام مرتبط با ستاد از قبیل شماره حساب، آدرس، شماره تلفن و همچنین مشخصات تغییر دادورز نماینده دادسرا و سایر مباشران امر مزایده اطلاعات اصلاحی را در اسرع وقت در ستاد اعمال نمایند.

مبحث سوم: فرآیند برگزاری مزایده

ماده ۱۴ ـ دادورز موظف است آگهی برگزاری مزایده را مطابق مواد ۱۲۲ و ۱۳۸ قانون اجرای احکام مدنی در ستاد بارگذاری کرده و وقت مزایده را به طرفین وکلای ایشان و صاحب مال از طریق سامانه ابلاغ الکترونیک (ثنا) ابلاغ کند.

ماده ۱۵ ـ متقاضی شرکت در مزایده مکلف است مبلغ ده درصد از قیمت پایه مال موضوع مزایده را به عنوان تضمین برای شرکت در مزایده در حسابی که ستاد اعلام می‌کند پرداخت نماید.

تبصره ـ به استناد ماده (۱۲۷) قانون اجرای احکام مدنی محکوم‌له یا متقاضی دستور فروش نیز در صورت تسلیم تضمین امکان شرکت در مزایده را دارد.

ماده ۱۶ ـ متقاضی می‌تواند از تضامین غیر نقدی به جای تضمین نقدی مطابق دستور العمل موضوع تبصره (۳) ماده (۹) قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها و بند الف ماده (۱۰۸) قانون برنامه هفتم پیشرفت کشور استفاده نماید.

ماده ۱۷ ـ دادورز و نماینده دادسرا باید دسترسی لازم جهت اجرا و نظارت بر فرآیند برگزاری مزایده را داشته باشند. قطع جریان مزایده الکترونیکی پس از شروع آن ممنوع است. دادورز یا نماینده دادسرا در صورت مشاهده تخلف با ایرادی که به صحت جریان مزایده خلل وارد می‌نماید مکلف است مراتب را به دادگاه دادگاه اعلام کرده و بر اساس نظر دادگاه اقدام نماید.

ماده ۱۸ ـ قیمت پیشنهادی در مزایده نوبت اول باید معادل یا بیش از قیمت پایه باشد. امکان ثبت قیمت برابر یا کمتر از آخرین قیمت ثبت شده یا انصراف از پیشنهاد توسط ستاد به متقاضی داده نمی‌شود.

تبصره ـ به جهت شفاف سازی و برگزاری مزایده عادلانه در صورتی که پیشنهاد قیمت در ۶۰ ثانیه انتهای زمان مزایده ثبت شود، سامانه به صورت خودکار ۱۸۰ ثانیه زمان مزایده را تمدید می‌نماید تکرار این امر تا انتهای وقت اداری امکان‌پذیر است. لازم است این فرآیند در آگهی مزایده اطلاع رسانی گردد.

مبحث چهارم: اقدامات پس از اتمام زمان مزایده

ماده ۱۹ ـ در صورتی که متقاضی برای مزایده وجود نداشته باشد یا در جریان مزایده کسی حاضر به خرید مال نشود محکوم‌له می‌تواند ظرف یک هفته از تاریخ مزایده معادل طلب خود تمام یا بخشی از مال موضوع مزایده را بر مبنای قیمت پایه قبول نماید.

ماده ۲۰ ـ پس از پایان فرآیند مزایده اعم از فروش یا عدم فروش مال مورد مزایده، صورت مجلس در ستاد تنظیم و به صورت الکترونیکی توسط دادورز و نماینده دادسرا امضا می‌شود.

تبصره ـ در صورت فروش مال مشخصات مالک خریدار مال موضوع فروش قیمت نهایی و تاریخ فروش در صورت مجلس مزایده درج و به امضای خریدار نیز می رسد.

ماده ۲۱ ـ در صورت عدم فروش مال مراتب از طریق سامانه ثنا به محکوم‌له ابلاغ می‌شود. به استناد تبصره (۳) ماده (۹) قانون تأمین مالی تولید و زیر ساخت‌ها در صورتی که در نوبت دوم مزایده مال خریداری نداشته باشد یا محکوم‌له آن را حداکثر تا یک هفته از تاریخ مزایده قبول ننماید به تقاضای محکوم‌له فقط یک نوبت مزایده حضوری برابر مقررات قانون اجرای احکام مدنی برگزار خواهد شد.

ماده ۲۲ ـ ستاد بلافاصله پس از پایان مزایده برنده مزایده را اعلام میکند. در صورت عدم تعیین تکلیف نتیجه مزایده توسط دادورز و نماینده دادستان پس از گذشت ۷ روز از برگزاری مزایده ستاد به صورت خودکار امکان واریز مابقی مبلغ مزایده را برای برنده فراهم کرده و ایشان مکلف است ظرف حداکثر سی روز از تاریخ برگزاری مزایده نسبت به پرداخت این مبلغ از طریق ستاد به حساب دادگستری اقدام نماید. در غیر این صورت تضمین وی مطابق مقررات به نفع دولت ضبط و مزایده تجدید می‌شود. چنانچه اطلاعات مالک مال مشاعی در ستاد ثبت شده باشد سهم وی از مابقی مبلغ توسط ستاد کسر می گردد.

ماده ۲۳ ـ ستاد مکلف است بلافاصله پس از پایان مزایده و تنظیم صورت جلسه نسبت به استرداد تضامین کلیه متقاضیان به جز برنده مزایده اقدام نماید وجه تضمین برنده مزایده نیز بلافاصله توسط ستاد به حساب سپرده دادگستری واریز می‌شود.

مبحث پنجم: سایر موضوعات

ماده ۲۴ ـ تعطیلی‌های غیر مترقبه مانع از برگزاری مزایده‌های ثبت شده در آن روز نمی‌باشد و در صورت وجود هر گونه ایراد و فساد مزایده می‌تواند توسط شعبه ابطال گردد.

ماده ۲۵ ـ شعبه ذی‌ربط مکلف است راسا مزایدات را در سامانه ستاد برگزار کند و از اعطای نیابت به سایر شعب پرهیز نماید.

ماده ۲۶ ـ در صورت طرح ادعای اختلال در ستاد دادورز موظف است دلایل مدعی را اخذ کرده و با استفاده از گزارشهای مندرج در ستاد و تهیه مستندات لازم مراتب را به مقام قضایی مربوطه اعلام نماید.

ماده ۲۷ ـ چنانچه یک هفته پس از برگزاری مزایده شکایتی واصل شود دادرس اجرای احکام مطابق مقررات به آن رسیدگی می‌کند.

تبصره ـ پس از گذشت مواعد قانونی دادرس اجرای احکام با احراز صحت جریان مزایده، دستور تسلیم و صدور سند انتقال مال را به نام برنده مزایده صادر می‌کند.

ماده ۲۸ ـ در صورت ابطال مزایده ستاد مکلف است به درخواست برنده مزایده از طریق سامانه پشتیبان ستاد (تیکت) کارمزد را به حساب برنده مسترد نماید.

ماده ۲۹ ـ شعب اجرای احکام موظفند ایرادات و اشکالاتی که در برگزاری مزایده الکترونیکی با آن مواجه می‌شوند و همچنین پیشنهادهای اصلاحی خود را به معاونت اعلام کنند تا نسبت به رفع مشکل و ارائه ارشاد لازم اقدام شود.

ماده ۳۰ ـ ستاد مکلف است به منظور نظارت بر برگزاری صحیح مزایده‌های قوه قضائیه و اطلاع از قطعی‌های سامانه دسترسی لازم و امکان گزارش گیری را برای معاونت فناوری اطلاعات و برنامه ریزی دادگستری کل استان‌ها ایجاد نماید.

ماده ۳۱ ـ معاونت فناوری اطلاعات و برنامه‌ریزی دادگستری استان مکلف است گزارش مزایده‌های حوزه‌های قضائی را هر سه (۳) ماه یک بار به معاونت و رئیس کل دادگستری استان ارایه نماید.

خروج از نسخه موبایل