آیین نامه اجرایی ماده (۱۴) قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی

مصوبه شماره۱۵۶۱۷۶/ت۵۶۴۴۰هـ مورخ ۱۳۹۹/۱۲/۲۷ هیات وزیران

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

وزارت صنعت، معدن و تجارت

هیأت وزیران در جلسه ۲۰/۱۲/۱۳۹۹ به پیشنهاد مشترک شماره ۴۸۲۲۵/۹۷۲۱۰۰ مورخ ۱۳۹۷/۱۲/۲۶ وزارتخانه ­های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و صنعت، معدن و تجارت و به استناد ماده (۱۴) قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی ـ مصوب ۱۳۹۶ ـ آیین­ نامه اجرایی ماده یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:

آیین نامه اجرایی ماده (۱۴) قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی

ماده۱ـ در این آیین ­نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می­روند:

۱ـ قانون: قـانون حمـایت از هنرمنـدان، استادکـاران و فعالان صنـایع دستی ـ مصوب ۱۳۹۶ ـ.

۲ـ صنایع دستی و فرش دستباف: صنایع موضوع ماده (۱) قانون که منحصراً ساخت ایران باشند.

۳ـ وزارت: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی.

۴ـ وزارت صمت: وزارت صنعت، معدن و تجارت که اجرای کلیه وظایف مندرج در این آیین ­نامه در مورد فرش دستباف را برعهده دارد.

۵ ـ معاونت: معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت.

۶ ـ اداره کل: اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان.

۷ـ مرکز: مرکز ملی فرش ایران.

۸ ـ سازمان: اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان.

۹ـ مجوز: مجوزهایی که مطابق ماده (۳) قانون برای هریک از فعالیت­های زیر از سوی وزارت یا وزارت صمت و در چهارچوب این آیین ­نامه صادر می­شوند:

الف ـ کارگاه انفرادی تولید صنایع دستی و یا فرش دستباف: مکانی که درآن مراحل تولید کالا در یک رشته صنایع دستی و یا فرش دستباف، مستقلاً توسط شخص حقیقی انجام می­گیرد و فعالیت تولیدی آن مورد تأیید معاونت و یا مرکز است.

ب ـ کارگاه گروهی تولید صنایع دستی و یا فرش دستباف: مکانی که در آن با بهره­ گیری از امکانات فنی، ابزار و تجهیزات، مواد و مصالح اولیه و نیروی انسانی مورد نیاز، در یک یا چند رشته صنایع دستی و یا فرش دستباف به صورت گروهی یا مجتمع فعالیت می­شود و این فعالیت، تمام یا بخشی از فرآیندهای مرتبط با چرخه تولید محصول از جمله تأمین مواد و مصالح تا بسته­ بندی، ساخت نمانام (برند) و تجاری­ سازی محصول را شامل می­شود.

پ ـ فروشگاه انحصاری صنایع دستی و هنرهای سنتی: واحد تجاری که انحصاراً مبادلات محصولات صنایع دستی و هنرهای سنتی را انجام می­دهد.

ت ـ خانه صنایع دستی: بناهای موضوع تبصره بند (ث) ماده (۳) قانون.

ث ـ بازارچه صنایع دستی: مجموعه­ ای از مراکز و محل­ های مورد تأیید وزارت برای مبادله محصولات صنایع دستی ایرانی، به طور موقت یا دایمی.

ج ـ نمایشگاه صنایع دستی و یا فرش دستباف: رویدادی که حسب مورد با مجوز معاونت یا مرکز، برای عرضه محصولات و خدمات مرتبط با صنایع دستی و یا فرش دستباف به صورت موقت یا دایم در داخل یا خارج کشور برگزار می­شود.

۱۰ـ نشان اعتماد صنایع دستی: گواهی یا علامت تعیین سطح کیفی فروشگاه انحصاری صنایع دستی و هنرهای سنتی.

۱۱ـ گواهی کیفیت کارگاهی: گواهی یا علامت معرفی و تعیین سطح کیفی کارگاه گروهی یا انفرادی تولید صنایع دستی و فرش دستباف.

۱۲ـ ارزیاب صنایع دستی و یا فرش دستباف: کارشناس مجرب، متعهد و دارای دانش کافی نسبت به رشته ­های صنایع دستی و فرش دستباف.

۱۳ـ تخلف: عدم انطباق عملکرد واحد دارنده مجوز با موضوع فعالیت مندرج در مجوز، استفاده از مواد اولیه غیرطبیعی و نامرغوب و استفاده از ابزار و تجهیزات رقومی (دیجیتال) و ماشینی نظیر چاپگر سه بعدی، فراتاو (لیزر)، دستگاه تراش رایانه­ای ( CNC ) و ربات به صورت غالب در تولید صنایع دستی، هنرهای سنتی و فرش دستباف، عدم رعایت استانداردهای مصوب سازمان ملی استاندارد ایران، تخلفات مندرج در مواد (۵۷)، (۵۸)، (۵۹)، (۶۳)، (۶۵)، (۶۶)، (۶۷) و (۷۱) قانون نظام صنفی کشور ـ مصوب ۱۳۸۲ـ و اصلاحات بعدی آن و عدم رعایت ضوابط شرعی و قانونی.

تبصره ـ سایر مصادیق تخلف حسب مورد براساس دستورالعمل­ های ابلاغ­ شده از سوی وزارت و وزارت صمت تعیین می­شود.

ماده۲ـ ضوابط و فرایند صدور مجوزهای صنایع دستی و فرش دستباف به شرح زیر است:

۱ـ به منظور تسهیل، تسریع و مدیریت یکپارچه در فرایند صدور مجوز، وزارت و یا وزارت صمت حسب مورد موظفند ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آیین ­نامه، ضمن اصلاح و ساده­سازی فرایندهای صدور مجوز، نسبت به الکترونیکی کردن آنها اقدام کنند.

۲ـ اداره کل و یا سازمان موظفند پس از بررسی و تأیید مدارک،‌ ‌استعلام­ های مورد نیاز را براساس قوانین و مقررات مربوط از دستگاه ­های مرتبط اخذ کنند.

۳ـ اداره کل و یا سازمان موظفند پس از ثبت درخواست متقاضی در سامانه، پاسخ متقاضی را مبنی بر رد، اصلاح (با ذکر دلایل) یا قبولی تقاضا ظرف یک هفته به وی اعلام کنند.در مواردی که طبق ضوابط، صدور مجوز نیاز به ارایه طرح توجیهی دارد، براساس دستورالعمل­های وزارت یا وزارت صمت اقدام می­شود.

۴ـ نصب تمام­ نگاشت (هولوگرام) وزارت و وزارت صمت حسب مورد بر روی مجوزها الزامی است و مجوز بدون تمام ­نگاشت (هولوگرام) فاقد اعتبار است.

۵ ـ انتقال و واگذاری مجوز به اشخاص حقیقی و حقوقی از سوی دارنده مجوز، تنها در صورت دارا بودن شرایط مندرج در این آیین ­نامه و با تأیید دستگاه صادرکننده مجوز مجاز است.

ماده۳ـ شورای عالی آموزش و تربیت فنی، حرفه­ای و مهارتی در چهارچوب آیین­ نامه اجرایی قانون نظام جامع آموزش و تربیت فنی، حرفه­ای و مهارتی موضوع تصویب­نامه شماره ۱۵۹۰۰۳/ت۵۵۴۵۷هـ مورخ ۲۹/۱۱/۱۳۹۷ هماهنگی ­های لازم را برای تعامل با وزارت یا وزارت صمت درخصوص مجوزهای تأسیس مراکز آموزش و نحوه اجرای آموزش­های صنایع دستی و هنرهای سنتی و یا فرش دستباف، به عمل می­آورد.

ماده۴ـ متقاضیان مجوزهای موضوع ماده (۳) قانون باید دارای شرایط زیر باشند:

۱ـ تابعیت ایران و یا دارابودن گذرنامه و پروانه کار برای اتباع خارجی.

۲ـ داشتن حداقل (۱۸) سال سن.

۳ـ داشتن کارت پایان خدمت وظیفه عمومی یا معافیت دایم و یا گواهی معافیت تحصیلی برای آقایان.

۴ـ امکان بهره ­برداری قانونی از محل فعالیت حسب نوع مجوز.

تبصره۱ـ فعالیت­های مرتبط با موضوع این آیین ­نامه باید در اساسنامه، مجوز و پروانه فعالیت شخص حقوقی متقاضی مجوز قید شده باشند.

تبصره۲ـ سایر شرایط اختصاصی متقاضی اعم از سابقه فعالیت، میزان تحصیلات، مختصات محل فعالیت، استعلامات مورد نیاز حسب مورد، داشتن نیروی متخصص و ماهر، شرایط صدور، مدت و نحوه تمدید مجوزها، طبق دستورالعمل هایی خواهد بود که حسب مورد توسط وزیران ذی­ربط با رعایت قوانین و مقررات مربوط ابلاغ خواهد شد.

ماده۵ ـ اداره کل و یا سازمان با استفاده از ظرفیت ارزیابان ذی­صلاح صنف مربوط و نهادهای غیردولتی مرتبط، وظیفه پایش و ارزیابی عملکرد واحدهای دارای مجوز صنایع دستی و فرش دستباف را برعهده دارند و در صورت نیاز می­توانند از کارشناسان داخلی استفاده کنند. دارنده مجوز موظف است با ارزیاب معرفی­ شده از سوی اداره کل یا سازمان برای بازدید از محل فعالیت مربوط همکاری لازم را به عمل آورد.

ماده۶ ـ متقاضیان و واحدهای دارنده مجوز در صورت اعتراض به گزارش ارایه­ شده از سوی ارزیاب، می­توانند ظرف (۲۰) روز از تاریخ دریافت گزارش، اعتراض خود را به‌صورت کتبی به اداره کل و یا سازمان تسلیم کنند.بررسی و تصمیم ­گیری درخصوص اعتراض مذکور، با کارگروه استانی رسیدگی به تخلفات است.

ماده۷ـ کارگروه استانی رسیدگی به تخلفات، حسب مورد توسط اداره کل و یا سازمان و بدون ایجاد ساختار اداری جدید، تشکیل می­شود و رسیدگی به تخلفات، اعتراضات، رفع ابهام و شفاف­سازی امور مرتبط با مجوزهای موضوع ماده (۳) قانون را برعهده دارد.اعضای این کارگروه عبارتند از: مدیرکل و یا رییس سازمان (رییس کارگروه)، نماینده اداره امور حقوقی اداره کل و یا سازمان، نماینده نهاد و تشکل­های غیردولتی و مردم­نهاد مرتبط و دو نفر از کارشناسان مجرب صنایع دستی و یا فرش دستباف به حکم مدیرکل یا رییس سازمان به مدت دو سال.

تبصره۱ـ کارگروه استانی رسیدگی به تخلفات مکلف است ظرف (۱۵) روز به اعتراض متقاضی رسیدگی و نظر نهایی خود را به صورت مستند و مستدل اعلام و نتیجه را به صورت کتبی به دارنده مجوز ابلاغ کند.

تبصره۲ـ متقاضی از زمان ابلاغ نظر کارگروه استانی حداکثر (۱۰) روز فرصت دارد به این نظر اعتراض کند.در صورت اعتراض متقاضی به رأی کارگروه استانی رسیدگی به تخلفات یا در صورت عدم تصمیم­گیری توسط کارگروه مذکور ظرف مهلت تعیین­شده، مراتب ظرف (۵) روز برای بررسی و صدور رأی نهایی به کارگروه مرکزی رسیدگی به تخلفات ارجاع داده می­شود.

تبصره۳ـ انتخاب نماینده سازمان مردم ­نهاد و تشکل­های غیردولتی و کارشناسان موضوع این ماده حداکثر برای یک دوره دیگر مجاز است.

ماده۸ ـ کارگروه مرکزی رسیدگی به تخلفات، ذیل معاونت و یا مرکز و بدون ایجاد ساختار اداری جدید، تشکیل می­شود. این کارگروه رسیدگی به تخلفات، اعتراضات، رفع ابهام و شفاف­سازی امور مرتبط با مجوزهای موضوع ماده (۳) قانون را که ازسوی اداره کل و یا سازمان واصل می­شوند، برعهده دارد. اعضای این کارگروه عبارتند از: معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت و یا رییس مرکز (رییس کارگروه)، مدیرکل و یا نماینده اداره کل امورحقوقی وزارت و یا وزارت صمت، نماینده نهاد و تشکل­های غیردولتی و مردم­نهاد مرتبط و دو نفر از کارشناسان مجرب صنایع دستی و یا فرش دستباف که به حکم وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و یا وزیر صنعت، معدن و تجارت برای مدت دو سال منصوب می­شوند.

تبصره ـ کارگروه مرکزی رسیدگی به تخلفات موظف است ظرف (۱۵) روز نسبت به اعتراض متقاضی رسیدگی و اتخاذ تصمیم و پاسخ را به صورت مکتوب و مستند به کارگروه استانی ابلاغ کند.رأی صادرشده از سوی کارگروه مرکزی رسیدگی به تخلفات قطعی و لازم­الاجرا است.

ماده۹ـ اداره کل یا سازمان موظفند ترتیبات لازم را جهت اجرایی شدن مواد (۵۷)، (۵۸)، (۵۹)، (۶۳)، (۶۵)، (۶۶)، (۶۷) و (۷۱) قانون نظام صنفی کشور ـ مصوب ۱۳۸۲ـ و اصلاحات بعدی آن در خصوص فعالیت­های موضوع مجوزهای این آیین ­نامه اتخاذ کنند و در صورت عدم­ اصلاح موارد تخلف از سوی دارنده مجوز در بازه زمانی تعیین­شده در دستورالعمل­های ابلاغی، نسبت به ابطال مجوزهای مربوط اقدام و مراتب را به مراجع و دستگاه­های ذی­ربط اطلاع دهند.

ماده۱۰ـ اداره نظارت بر اماکن عمومی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران موظف است صرفاً براساس نظر کارگروه رسیدگی به تخلفات و حسب مورد برابر اعلام اداره کل و سازمان، از ادامه فعالیت واحدهای متخلف جلوگیری کند.

ماده۱۱ـ وزارت و یا وزارت صمت موظفند در راستای اجرای مفاد این آیین ­نامه و در چهارچوب قوانین و مقررات از توانمندی و ظرفیت ­های تشکل­ های     مردم­ نهاد و اتحادیه­ های تخصصی مرتبط استفاده کنند.

معاون اول رئیس ‎جمهور ـ اسحاق جهانگیری

ماده۱۴ قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی:

تعیین نحوه صدور کلیه مجوزهای فعالیت صنایع دستی و فرش دستباف و همچنین هماهنگی، نظارت، بازرسی و رسیدگی به تخلفات واحدهای ذی‌ربط بر اساس آیین‌نامه‌ای است که در چهارچوب قانون نظام صنفی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و وزارت صنعت، معدن و تجارت ظرف مدت سه‌ماه تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا