نایب‌رئیس اسکودا: کارنامه وکلای فاقد صلاحیت علمی منتشر می‌شود

فهرست عناوین این صفحه

پایگاه خبری اختبار- نایب‌رییس اسکودا با اشاره به تصویب و ابلاغ قانون استفساریه موادی از قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار گفت: حتی در آزمون‌های دوران ابتدایی، دبیرستان، دانشگاه و اساسا هر آزمونی برای قبولی یک حداقل نمره‌ای در نظر گرفته می‌شود. اما بر اساس قانون جدید، آزمون وکالت تنها آزمونی در کشور است که نه حداقل نمره دارد و نه ظرفیتی برای ورودی‌اش در نظر گرفته شده است.

به گزارش اختبار به نقل از اعتماد، روز گذشته خبر رسید، رییس‌جمهور قانون تفسیر مواد ۳، ۴ و ۵ قانون تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار را برای اجرا به قوه قضاییه و وزارتخانه‌های «دادگستری»، «اقتصاد» و «علوم» ابلاغ کرده است. قانونی که بیشترین حواشی مرتبط با آن به حوزه صدور پروانه وکالت مربوط می‌شود.

ساختاری که اساتید علم حقوق در کشورمان معتقدند زمینه را برای افزایش زد و بند‌های حقوقی باز می‌کند و حقوق ملت را تحت‌الشعاع برخی سوداگری‌ها قرار می‌دهد.

در این راستا ابراهیم کیانی، نایب‌رییس و سخنگوی اتحادیه سراسری کانون وکلای دادگستری با اشاره به اینکه پس از اجرای این قانون بدون تردید سطح عمومی وکالت در ایران دچار نزول می‌شود از برنامه‌های اتحادیه وکلا برای شفاف‌سازی موضوع خبر داد.

او با اشاره به اینکه کانون برای آگاهی‌سازی مردم کارنامه وکلای بدون صلاحیت و افرادی که از رانت قانونی پروانه وکالت را کسب کرده‌اند، منتشر می‌کند تا مردم بدانند کدام وکیل با شایستگی و کدام وکیل با رانت وارد این فضا شده است.

قانون استفساریه صدور مجوز‌های کسب و کار» ابلاغ شد؛ دیدگاه متفاوتی درباره این قانون مطرح می‌شود. نظر شما درباره تبعات این قانون در حوزه وکالت چیست؟

در یک کلام باید گفت، سطح کیفی وکالت در ایران پایین می‌آید. این کاهش کیفی هم دو علت دارد؛ نخست اینکه، ورودی‌ها بر اساس ظرفیت مورد نیاز تنظیم نشده، دوم هم اینکه حداقل نمره هم لحاظ نشده است. بنابراین در جایی که نمره تراز، معیار کنترلی نباشد افت کیفیت و افت معیار علمی وکالت شکل می‌گیرد. حتی در آزمون‌های دوران ابتدایی، دبیرستان، دانشگاه و اساسا هر آزمونی برای قبولی یک حداقل نمره‌ای در نظر گرفته می‌شود. اما بر اساس قانون جدید، آزمون وکالت تنها آزمونی در کشور است که نه حداقل نمره دارد و نه ظرفیتی برای ورودی‌اش در نظر گرفته شده است.

اما برخی موافقان قانون معتقدند در این قانون از فرآیند کنکور سراسری الهام گرفته‌اند.

حتی در آزمون سراسری، هم ظرفیت وجود دارد و هم حداقلی برای نمره. در آزمون دانشگاهی هر شخصی با هر نمره‌ای که نمی‌تواند در دانشگاه تهران یا دانشگاه شهید بهشتی یا شریف قبول شود. اما در آزمون وکالت مطابق قانون جدیدی که مجلس یازدهم آن را تصویب کرده هر فردی با هر نمره و هر سطح علمی نازلی، می‌تواند ردای وکالت را به تن کند.

حوزه وکالت در تاریخ معاصر کشور، نهاد تاثیرگذاری بوده و در بزنگاه‌ها، اغلب در کنار مطالبات مردم ایستاده؛ چرا برخی تلاش کردند تا این قانون تصویب شود؟

موافقان این قانون می‌گویند این قانون باعث اشتغالزایی است. جالب اینجاست افرادی در اتاق فکر تدوین این طرح حضور داشتند که اغلب مردودین آزمون سال‌های قبل وکالت بودند. خود من ده‌ها بار به مجلس رفتم و درباره تبعات خطرناک این قانون هشدار دادم، اما توجهی به این هشدار‌ها نشد. ما تاکید کردیم که این قانون باعث حضور مردودین آزمون به وکالت می‌شود، اما در مجلس یازدهم گوش شنوایی وجود نداشت. امروز برخی نمایندگان در پاسخ به انتقادات اعلام کردند، کاهش سطح علمی وکلا ایرادی ندارد، در آینده یاد می‌گیرند و تجربه لازم را به دست می‌آورند.

این دوستان قصد دارند، سرنوشت مردم را عرصه آزمون و خطا قرار دهند. این وسط اگر خونی پایمال شد، فردی به اشتباه شلاق بخورد، زندان برود و زندگی‌اش تباه شود و… ایرادی ندارد. مهم این است که برخی افراد نورچشمی‌ها وارد عرصه وکالت شوند.

بیشتر بخوانید:

تاثیر این قانون بر حقوق ملت چه خواهد بود؟

تاثیر این نزول در سطح کیفی وکالت را مردم متحمل می‌شوند. خروجی این قانون این می‌شود که افرادی بدون صلاحیت علمی، سرنوشت حقوقی افراد جامعه را به دست می‌گیرند. مثل این است که شما به یک فرد بدون تخصص، مجوز جراحی بدهید، فاجعه شکل می‌گیرد.

این فجایع در بسیاری از حوزه‌های کشورمان نمایان شده است. مثلا در ماجرای متروپل اعلام شد که نزول کیفی مهندسی کشور ریشه فاجعه است. کاهش کیفی وکالت چه فجایعی ممکن است ایجاد کند؟

وکلا با جان، مال و امنیت مردم و کشور در ارتباطند. حضور افراد بی‌سواد و فاقد تخصص در حوزه وکالت، هم جان مردم، هم مال آنان و هم امنیت فردی و اجتماعی‌شان را خدشه‌دار می‌سازد. در ماجرای متروپل هم شاهد این افت کیفی در مهندسی و نظارت هستیم. در هر حوزه‌ای که معیار‌های علمی مورد بی‌توجهی قرار بگیرد، مردم آسیب می‌بینند. وکالت یکی از تخصصی‌ترین علوم دوران جدید است، شخصی که وظیفه دفاع از مردم در برابر ناهنجاری‌ها، فشارها، ردیف‌های قانونی و حتی هیات حاکمه را به عهده می‌گیرد باید مجهز به علم، تخصص و تجربه مورد نیاز باشد.

چقدر دیدگاه‌های سیاسی را در تصویب این قانون موثر می‌دانید؟

من نمی‌توانم این گزاره را تایید یا تکذیب کنم. اما به ضرس قاطع می‌گویم، افراد مردود شده در آزمون وکالت، این قانون را تدارک دیدند. افرادی که صلاحیت علمی دارند، هیچ‌گاه وقت خود را نمی‌گذارند تا چنین مکانیسم‌های غیرعلمی را در قالب قانون ابلاغ کنند.

به هر حال این قانون تصویب شد، کانون از این پس، روند حفاظت از حقوق ملت را چگونه دنبال می‌کند؟

وکلای کانون بیکار نمی‌نشینند، در وهله نخست، کارنامه چند ساله این افراد بی‌صلاحیت منتشر خواهد شد تا مردم بدانند چه فردی دارای صلاحیت علمی در حوزه وکالت است و چه فردی فاقد این صلاحیت‌هاست. بر اثر این شفاف‌سازی مردم متوجه می‌شوند که کدام فرد با صلاحیت علمی پروانه کار کسب کرده و کدام فرد مبتنی بر این رانت قانونی، موفق به کسب مجوز شده است. با این شفاف‌سازی، بخش قابل توجهی از ابهامات برای مردم روشن می‌شود.

اما آیا غیر از ایران کشور دیگری چنین ساختار قانونی را ایجاد کرده است؟

ما تنها کشوری هستیم که در ورودی بسیاری از دانشگاه‌ها، همچنین حوزه وکالت‌مان، هیچ ضابطه‌ای وجود ندارد. یعنی فرد می‌تواند به راحتی از طریق دانشگاه‌های پیام نور، فراگیر و… مدرک گرفته و بعد هم بدون هیچ ارزیابی علمی، سرنوشت حقوقی مردم و جامعه را به دست بگیرد. تا قبل از این قانون، حداقل در حوزه وکالت معیار علمی وجود داشت که این معیار‌ها نیز کنار گذاشته شدند.

طرفداران این قانون اعلام می‌کنند که قبل از تصویب این قانون در حوزه صدور مجوز‌ها انحصار وجود داشت، این ادعا درست است؟

شما طی ده سال گذشته نمی‌توانید نمونه‌ای را پیدا کنید که حداقل معیار‌های علمی را داشته باشد، اما قبول نشود. از طرف من اعلام کنید هر داوطلبی نمره ۸۲۰۰ از ۱۳ هزار کسب کرده باشد، قبول شده است.

بیشتر بخوانید:

بعد از این قانون با چه معیاری می‌توان نمرات لازم را برای ورود به عرصه وکالت کسب کرد؟

اساسا ریشه اختلاف‌ها همین‌جاست. اعلام می‌شود، شما اجازه دهید افراد بدون کسب صلاحیت‌های علمی قبول شوند. توجه کنید که این ظرفیت‌ها و حداقل نمره‌ها نیز توسط قوه قضاییه تعیین می‌شدند. لطفا دقت کنید، امروز اگر یک متقاضی در جلسه آزمون برگه‌اش را سفید بگذارد و هیچ پرسشی را پاسخ ندهد، تراز ۲۸۰۰ کسب می‌کند. این فرد اگر ۲ سوال را پاسخ دهد، تراز ۴ هزاری کسب می‌کند. ۴ هزار به علاوه ۲۸۰۰ امتیاز می‌شود، ۶۸۰۰ امتیاز. بر اساس قانون جدید با این نمره فرد قبول می‌شود. یعنی ۲۸۰۰ امتیار توسط قانونگذار از حقوق ملت به افراد فاقد صلاحیت، هبه شده است.

از سوی دیگر عنوان شده هر شخصی ۷۰ درصد میانگین را به دست بیاورد، قبول است. یعنی نمره ۹ هزار از ۱۵ هزار به دست بیاورد. این ۳۰ درصدی که کاهش داده شده، حداقل نمره را به ۶ هزار می‌رساند. پس یک‌بار ۹ هزار را به ۶ هزار می‌رساند (از حداکثر) و یک‌بار هم از حداقل ۲۸۰۰ نمره را کم می‌کند. مبتنی بر این اعداد و ارقام، تراز قبولی در آزمون وکالت به نمره کمتر ۴ هزار می‌رسد.

پرونده‌های اختلاس، رانت، فساد و… طی سال‌های اخیر افزایش یافته است. کاهش سطح کیفی وکالت چقدر فضا را به نفع مفسدان باز می‌کند؟

اگر این تلاش‌هایی که قانونگذار برای نزول سطح کیفی حوزه وکالت صورت داده، صرف امور اقتصادی، حل مشکل آب، مهار تورم و… شده بود، این مشکلات کاهش پیدا می‌کردند. هر اندازه که حوزه وکالت تضعیف شود، فضا برای قانون‌شکنان بیشتر مساعد می‌شود.

طراحان و موافقان این طرح تصور می‌کنند، موضوع فقط صدور مجوز کسب و کار است. این قانون پروانه کارآموزی صادر می‌کند، چراکه ظرفیت‌های دستگاه قضایی برای تربیت وکلا که ارتقا نیافته، سرریز این تعداد از چه طریقی تجربه پیدا می‌کنند؟ از طریق پرونده‌های عمومی مردم. در این پرونده‌ها ممکن است، حق مردم پایمال شود، جان انسانی به اشتباه ستانده شود و ثروت خانواده‌ای بر باد رود. حقوقی که در قانون جدید توجهی به آن نشده است.

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

‫۷۹ دیدگاه ها

  1. قانون را اجرا کنید والسلام .فصل الخطاب قانونه اما اگر نیارید بعضی ها متاسفانه فکرمیکنند ازقانون بالا ترن.متاسفانه .ای کاش ازکارنامه های دهه هشتاد هم رونمایی کنن با اون سوالات آسان وعین متن قانون تاهمه ببینید الان چه سوالاتی طرح میشه اونموقع چه سوالاتی طرح میشد. الان ازچند درس بایدآزمون بگیرن اونموقع ازچند درس بودآزمون ..بعدشم میفرمایندکه افرادی که باقانون تسهیل وکیل شدن ودرصدخوب کسب نکردن را منتشر میکنیم کارنامه اش را.حیف که ادعای مسلمانی میکنیم حیف کاری به جرم بودن یانبودن اینکار ندارم.خودخدافرمود آبروی مومن از کعبه بالاتراست کعبه ای که درعمرهرشخص یکبارواجبه بره اونم اگرتمکن مالی داشته باشه وخدافرموده آبروی کسی را کسی ببره حقا جهنم براو واجب خاهدشد

  2. دوستانی که نگران انتشار کارنامه هاتون هستید میخواستید درس بخونید هرچند بازم بازنده ی اصلی شما هستید کسی به شما. بیسوادا پرونده نمیده قطعا شما که نمیتونید سوالای کانون رو در حد قبولی جواب بدید بیسوادید با این حرفا که ازمون ملاک قبولی نیس خودتونو گول نزنید

  3. شما باید اون دنیا جواب بدید چقد دل آدم میشکنه وقتی ماه ها مطالعه کرده و از دانشگاه دولتی رنک یک با معدل بالا فارغ التحصیل شده بعد بخاطر سوالات و کلید های اشتباه و مغرضانه ازمون اخیر لب مرز رد شده و حالا شما اینطور برچسب بی سوادی میزنید… امیدوارم قانون اجرا شود تا کاسه کوزه شما انحصار طلبان برچیده بشه.

  4. اصلا خودتون صلاحیت علمی دارید؟ کاش یکی هم بود نمرات شمارو و صلاحیت علمیتون و رو میکرد نمونه سوالات وکالت سال ۸۰ تا ۹۰ و با وکالت ۹۶ به بعد مقایسه کنید ببینید چقدر متفاوت و فضاییه سوالات سال ۸۰ و سال ۹۰ و با یه دور قانون خوندن میشه جواب داد و نیازی به خوندن نظریات مشورتی و رای وحدت رویه و قانون خاص نیست خودتون تمام قوانین خاص و رای وحدت رویه و نظریات مشورتی و بلدید که تو سوالاتتون مطرح میکنید الان همون وکلایی که شما میفرمایید صلاحیت علمی دارند برای اینکه جواب یه موکل و بدن باید به قوانین نگاه کنن این کتاب اون کتاب کنن با این و اون مشورت کنن تا به موکل جواب بدن تازه آیا میشود یا نمیشود

  5. نایب رییس اسکودا لطفا اگر معتقد به گفتار هستید اقدام زیر را ارایه فرمایید:
    ۱- کارنامه های وکلا بی صلاحیتی که اعلام می فرمایید صلاحیت ندارند انتشار دهید تا شکایت کنیم
    ۲-اگر به گفتار مجلس معتقد نیستید لطفا شکایت قانونی به مراجع بالادستی نظام نمایید و تظلم را انتشار دهید تا محرمانه نباشد
    ۳-مدرک تحصیلی دیپلم خود را انتشار دهید تا همگان بداند چیرهایی که باید بدانند
    ۴-قبول ندارید استعفا دهید
    ۵-همش از قانون مصوب دوران طاغوت سخن می رانید ما انقلاب کردیم که این قانون ها عوض شود قانون حکم خدا نیست که شما اعلام می دارید باید قانون سنوات قبل که به نفع شما می باشد هموار مستدام باشد
    ۶- ما قانون برگرفته از فرانسه و بلزیک نمی خواهیم بلکه شریعت اسلام تکامل یافته همه می باشد
    ۷-جان و مال مریض که در ید پزشک خطرناک نیست اما جان و مال مردم در دست وکیلی که قابل تصحیح می باشد بسیار خطرناک است !!!!(حرف نغز)
    ضمنا بنده مردودی وکالت نیستم و الان مشغول به وکالت می باشم و کامل با قانون تسهیل موافق هستم

  6. با حلوا حلوا دهن شیرین نمی شود .جدانا اگر این آقایان انحصار طلب نگران سطح علمی هستند و به انحصار نیم اندیشند بصورت دست جمعی از وکالت یا حداقل نایب رییسی اسکودا استعفا دهند که حداقل در عرض تاریخ وکالت جاودان باشند اگر این کار را کردن قطعا راسخ به گفتار خود هستند اگر نکردن گویای استمرار انحصار می باشند و چون معتقد هستند مجلس گوش شنوا ندارد بجای سخن پراکنی بصورت دیپلماتیک و قانونی استعفا دهند و ضمنا انتشار هر مدرک شخصی جرم هست و این وکیل با کلاس و تحصیل کرده مدعی کاهش سطح وکالت با این همه ید و … ندانشته که انتشار برگه خصوصی جرم می باشد

  7. سلام
    من کاری به نمره و غیره ندارم فقط میخواهم بدونم که اولا : مگر شما و آن دوست عزیزی که کارنامه ها را منتشر کرد اجازه دسترسی به کارنامه ها رادارید واگر دارید طبق چه قانونی و ثانیا : طبق کدام قانون دارید به زمین وزمان دست میندازید و کارنامه منتشر می کنید و ثالثا : لطفی شود و کارنامه همه وکلای قبلی که مشغول کارهستند نیز علی الخصوص خود دوستان عزیز صاحب سمت را هم منتشر نمایید .باتشکر

  8. جناب کیانی با سواد خواهشا کارنامه خودتون و سوالات آزمونی که شما قبول شدید را منتشر کنید تا معنی سواد را بفهمیم

  9. سلام جناب آقای کیانی شما خودت صلاحیت داری که در مورد این موضوع صحبت میکنی؟؟؟شما خودت توی کدوم آزمون وکالت قبول شدی چه سالی با چه نمره ای؟؟؟ اگر خیلی با سوادی بیا توی همین آزمونی که خودتون برگزار میکنید شرکت کنید ما هم خوشحال میشیم کارنامه صلاحیتتون رو مشاهده کنیم…بعدشم من نمیدونم ما میخوام بریم تو دادگاه با استفاده از علم و استدلال و استفاده از مواد و اصول حقوقی بتونیم از حقوق موکلمون دفاع کنیم یا می‌خوایم بریم تست بزنیم آیا ماهیت علم به حقوق بر پایه ی استدلال هستش …دانشگاه آکسفورد انگلستان در درس حقوق آزمون تستی رو رد میکنه …التماس تفکر

  10. چرا سفسطه می کنید
    ذیا کسی که پزشکی می خواند وتمام می کند برای مطب باید مجددا ازمون بدهد
    نوین سوال را پاسخ بدهید
    وکالت هیچاه بیشتر. از پزشکی با جان مردم در تماس نیست
    پزشک مطب می زند
    مردم تشخیص می دنند کدام مطب
    اینجا هم وکیل دفتر می زندو.
    مردم تشخیص می دهند

  11. انتشار کارنامه فاقدین صلاحیت در صلاحیت شما نیست که در امور شخصی افراد دخالت کنید
    قانون هرچند بد هم باشد باید تبعیت نمود و نسبت به اصلاح قانون بد باید اقدام نمود. آقای شایسته علمی و اخلاقی!!!!!

  12. استاد ارجمند جناب اقای کیانی با احترام ودرود به جنابعالی–ضمن احترام به دغدغه شما باستحضار میرسانم که تست چهار جوابی که بعد از ازمون هم مورد مناقشه اساتید میباشد دلیل بر باسواد بودن ویا بی سواد بودن افراد نیست بسیاری از وکلا که در حال حاضر پروانه دارند و اظهار سواد بالایی هم دارند در اغلب موارد برای جمع بندی یک پرونده با چندین نفر دیگر که صاحب فن هستند موفق به نوشتن یک لایحه میشوند و تهدید شما برای افشا گری افراد که صلاحیت دارند یا خیر از دایره انصاف به دور است استاد ارجمند در طی چند سال گذشته بدلیل کرونا–معیشت خانواده–بیکاری و ورشکستگی اغلب بخشهای خصوصی ایا برای شرکت کننده در ازمون حس و حالی برای مطالعه باقی مانده است؟ خود بنده که در طی دوران تحصیل حقوق جزو برترین کلاس خود بودم به همان دلایل بالا وقت زیادی برای مطالعه نداشتم و چون بدلیل انحصار وکالت در دست عده ای خاص هم هیچ امیدی به قبولی نداشتم باور کنید زیاد تلاش نکردم ولی خدا را شاهد میگیرم که در محدوده کاری خود با بعضی از وکلای که هم در اسکودا و هم در قوه در ارتباط بودم چندان صلاحیت انچنانی در انان ندیدم و لایحه ای که توسط خودم نوشته شده بود و فقط مهر وکیل دیگری داشت در دادگاه نتیجه داد –بهر حال کم لطف نباشید چون مردم خود بهتر از هرکس دیگری میدانند که جهت رفع مشکل به کی و کجا مراجعه کنند و خواهش اخرم هم از شما این است که علاوه بر افشاگری افراد بی صلاحیت کارنامه انان را در دوران تحصیل نیز مورد تفتیش قرار دهید قطعا پی به این فراز و فرود افراد خواهید برد در خاتمه از دلسوزی شما کمال تشکر را میکنم و از شما انتظار دارم که کمک حال باشید و دست افتادگانی را که صلاحیت دارند ولی وقت وپول وپارتی را نداشتند بگیرید سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا