ضوابط جدید سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶

سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶ چگونه اعمال می‌شود؟

پایگاه خبری اختبار- در پی انتشار سخنان رییس اتحادیه کانون وکلای دادگستری (اسکودا) درخصوص وسیع‌تر شدن تعریف ایثارگر و اضافه شدن مصادیق جدید به داوطلبان ایثارگر در آزمون وکالت سال ۹۶، درباره این تغییرات و چگونگی اعمال آن ابهاماتی برای برخی داوطلبان ایجاد شده است.

در این نوشتار می‌کوشیم به این ابهامات پاسخ بگوییم.

جدول تحلیلی اعلام ظرفیت آزمون وکالت ۹۶

سهمیه چیست؟

اصولاً پذیرش داوطلبان در آزمون کارآموزی وکالت در دو سهمیۀ آزاد و ایثارگران انجام می شود.

تا سال گذشته (۱۳۹۵) طبق ماده ۵۹ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، کانون‌های وکلای دادگستری مکلف بودند ۲۵% ظرفیت پذیرش خود را به خانواده شاهد شامل خانواده‌های معظمی که در راه اعتلای اهداف عالیه انقلاب اسلامی و مبارزه با دشمنان انقلاب یکی از اعضای خانواده‌شان (پدر، مادر، همسر، فرزند) شهید یا مفقودالأثر یا اسیر شده باشد، جانبازان بیست و پنج درصد (۲۵%) و بالاتر و آزادگان با شش‌ماه سابقه اسارت و رزمندگان با شش‌ماه سابقه حضور در جبهه و در صورت واجد شرایط بودن اختصاص بدهند.

اما با توجه به بند چ ماده۸۸ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه… -مصوب ۱۴اسفند ۱۳۹۵- که از امسال اجرا خواهد شد، ماده ۵۹ مکرر به شرح زیر به قانون فوق‌الذکر، الحاق شد:

ماده ۵۹ مکرر قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران:

«قوه قضائیه، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، کانون وکلای دادگستری، کانون کارشناسان رسمی، مرکز وکلاء و کارشناسان قوه قضائیه، مکلفند سی‌درصد(۳۰%) از سهمیه صدور دفاتر خدمات قضائی و الکترونیک، سردفتری، صدور پروانه وکالت، مجوز کارشناسان رسمی دادگستری را به فرزندان و همسران شهدا، جانبازان با حداقل ده درصد (۱۰%)، آزادگان با داشتن حداقل سه‌ماه سابقه اسارت و رزمندگان با داشتن حداقل شش‌ماه حضور در جبهه و همسر و فرزندان جانبازان بیست و پنج درصد(۲۵%) و بالاتر و فرزندان و همسران آزادگان و فرزندان رزمندگان دارای حداقل دوازده‌ماه سابقه حضور داوطلبانه در جبهه، بدون رعایت شرط سنی در صورت واجد شرایط بودن اختصاص دهند.»

بنابراین؛

اولاً، ظرفیت اختصاص یافته به داوطلبان سهمیه ایثارگران، از ۲۵ به ۳۰ درصد افزایش یافته است؛

ثانیاً، گروه بیشتری از افراد شامل تعریف جدید خواهند شد.

نحوه اعمال سهمیه چگونه است؟

پرسش دیگری که برای داوطلبان ایجاد شده است، این است که آیا داوطلبان، به‌صرف این که مشمول این تعریف جدید هستند، در آزمون وکالت ۹۶ پذیرفته خواهند شد یا ضوابط دیگری نیز برای پذیرش در این آزمون ضرورت دارد؟

شورای اجرایی اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران-اسکودا، در جلسه روز ۱۳۹۶/۵/۲۶ چنین اتخاذ تصمیم کرد:

«الف – تغییرات ناشی از بند چ ماده ۸۸ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه با لحاظ قیود مندرج در ماده سه قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت در آگهی ثبت‌نام آزمون سال ۹۶ اعمال شود.

ب – بدیهی است کلیه مقررات و ضوابط موجود حاکم بر نحوه پذیرش کارآموزان وکالت کماکان ملحوظ و مجرا خواهد بود.»

بنابراین، آنچه تغییر یافته است، تعداد ظرفیت و مصادیق داوطلبان سهمیه ایثارگران است و سایر مقررات و ضوابط  موجود حاکم بر نحوه پذیرش کارآموزان وکالت، همچنان اجرا خواهد شد.

دیگر ضوابط برای پذیرش برای داوطلبان ایثارگر چیست؟

هر یک از داوطلبان آزمون وکالت ۹۶ در میان داوطلبان سهمیه خودش به رقابت می پردازند و رتبۀ اعلام شده برای هر داوطلب مشخص کننده موقعیت داوطلب در میان داوطلبان همان سهمیه است؛ بنابراین در هر کانون مثلاً یک نفر با رتبه یک در سهمیه آزاد و یک نفر دیگر با رتبه یک در سهمیه ایثارگران خواهیم داشت.

کانون‌های وکلای دادگستری از سال ۱۳۹۲ و با توجه به اجرایی شدن قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران به استناد ملاک تبصره ماده ۷۰همین قانون احراز حداقل ۷۰% نمرۀ آخرین فرد پذیرفت شده در سهمیه آزاد را به عنوان شرط «واجد شرایط بودن» در نظر می گیرند و این موضوع در بند ۵ قسمت تذکرات مهم آگهی آزمون وکالت ۹۵ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

بنابر این پس از وصول نمرات داوطلبان به کانون‌های سراسر کشور، هیأت مدیره هر کانون با بررسی نمرات داوطلبان سهمیه ایثارگران و سهمیه آزاد و به دست آوردن تعداد داوطلبان ایثارگری که حدنصاب نمره را کسب نموده اند، بقیه ظرفیت آن کانون را از میان داوطلبان سهمیه آزاد به عنوان کارآموز وکالت پذیرش خواهند نمود.

از کجا بفهمیم با اعمال سهمیه ها احتمال قبولی ما وجود دارد یا نه؟

اگر کانونی که شما برای کارآموزی در آن ثبت نام کرده اید مثلا ۱۰۰ نفر ظرفیت دارد، و رتبه شما ۷۰ یا کمتر شده است، تقریباً می‌توانید مطمئن باشید که جزو پذیرفته‌شدگان نهایی خواهید بود؛ ولی اگر در همین کانون رتبه شما بین ۷۰ تا ۱۰۰ باشد باید منتظر باشید و ببینید که عملکرد داوطلبان سهمیه ایثارگران در این کانون به چه نحو بوده است، اگر از میان داوطلبان سهمیه ایثارگران تعدادی کمتر از ۳۰ نفر باقیمانده بتوانند ۷۰ درصد نمره آخرین فرد قبول شده در سهمیه آزاد را کسب کنند، باقیمانده ظرفیت آن کانون از داوطلبان سهمیه آزاد تکمیل خواهد شد.

به طور معمول داوطلبان سهیه ایثارگران از همه سهمیه ۳۰ درصدی خود از ظرفیت کانون‌ها استفاده نمی‌کنند و داوطلبان سهمیه آزاد که رتبه‌شان بیشتر از ۷۰ درصد کل ظرفیت است می‌توانند امیدوار باشند که به عنوان پذیرفته شده نهایی اعلام شوند. به عنوان نمونه در آزمون وکالت ۹۵ فقط ۳ نفر از داوطلبان سهمیه ایثارگر موفق به کسب حدنصاب لازم برای پذیرش نهایی در کانون وکلای دادگستری خراسان (با ۱۰۵  نفر ظرفیت) شدند.

برای اطلاع فوری از اخبار و جزییات آزمون وکالت ۹۶، علاوه بر تعقیب بخش ویژه آزمون وکالت در پایگاه خبری اختبار، بهتر است عضو کانال اطلاع رسانی اختبار نیز بشوید.

 

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

‫۳۱۹ دیدگاه ها

  1. سلام و عرض ادب میخواستم در مورد سهمیه بپرسم پدر من رزمنده زمان در مناطق جنگی بوده که بمدت ۱۸ ماه خدمت کرده ولی مدارکش رو گم کرده رفتم پیگیر شدم گفتندبرای ایثار ۶ ماه بیشتر سابقه بهشون نمیدیم مگر اینکه شاهد بیارید
    خواستم بپرسم‌این شش ماه بسنده میکنه یا حتما باید‌۱۲ ماه باشه؟؟؟؟
    ممنون میشم جواب بدید

  2. سلام باعرض ادب واحترام بنده پدرم ۲۸ماه داوطلبانه جبهه بودن البته اون زمان موقع خدمتشون هم بوده وکارت ایثارهم دارن الان کدرهگیری هم گرفتم آیابرای وکالت ۹۷ مشکلی برای انتخاب سهمیه ندارم؟ممنون میشم اگه جواب بدید

  3. با سلام
    دوستان ایثارگر لطفا اعتراضات خودتونو هم به کانون و هم به دادگاه انتظامی بفرستین تا کانون مرکز مجری قانون و حق باشه

    1. با سلام
      بچه های که سهمیه ایثارگران آزمون وکالت ۹۶ مرکز را دارند لطفا کانالی تشکیل بدهید تا باهم هماهنگ شویم

  4. 🔴⚫️🔴⚫️🔴⚫️🔴⚫️🔴
    اعتراض به مصوبه کانون وکلای مرکز ، در خصوص “مستثنی نمودن ایثارگران” از افزایش ظرفیت پذیرفته شدگان آزمون ورودی سال ١٣٩۶

    باعرض سلام و احترام ؛
    براساس ماده ۵٩ مکرر از قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران ، کانون وکلای دادگستری مکلف است تا ٣٠درصد از سهمیه صدور پروانه وکالت را به ایثارگران “واجد شرایط” اختصاص دهد .

    تبصره ماده ٧٠ همین قانون نیز ، احراز حداقل ٧٠درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده در سهمیه عادی را ملاک “واجد شرایط بودن” در نظر گرفته است که این موضوع در بند ۵ قسمت تذکرات مهم آگهی آزمون وکالت ٩۶ نیز مورد تایید قرار گرفته است .

    ✔️ در آزمون سال جاری مقرر بود ٧٠درصد از ١١٠٠ ظرفیت به رتبه های ١ الی ٧٧٠ سهمیه آزاد و الباقی معادل ٣٠٪ به ایثارگران واجد سرایط اختصاص یابد ( رتبه ١ الی ٣٣٠ )

    ✔️ در تاریخ ٢۵ دیماه ٩۶ ، ریاست محترم کانون وکلای مرکز در گفتگو با اصحاب رسانه ، خبر خوبی مبنی موافقت ریاست محترم دادگاه انقلاب و دادگستری استان تهران با افزایش سهمیه مرکز را اعلام فرمودند .

    ✔️ در تاریخ ٣ بهمن ٩۶ اسامی ١۴٣٠ نفر به عنوان پذیرفته شدگان اعلام شد که نشان از افزایش ظرفیت کانون مرکز داشت

    🔴 اما در کمال شگفتی ! بنابر مصوبه “کمیسیون موضوع تبصره ماده ١ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری” افزایش سهمیه مزبور ، در اقدامی خارج از صلاحیت و اختیارات ، تماماً به سهمیه آزاد تعلق گرفت !!😳😳

    به عبارتی ایثارگران واجد شرایط را از افزایش ظرفیت کانون مرکز مستثنی نموده و حقوق قانونی ما را آشکارا تضییع کردند !!

    ❌ با مصوبه ناعادلانه کمیسیون مربوطه (( علی رغم اینکه با درنظر گرفتن تراز نمره آخرین فرد پذیرفته شده از سهمیه آزاد ( رتبه ١١٠٠ ) و انطباق آن با تبصره ماده ٧٠ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران ، از رتبه ١ تا ۶٠٠ ایثارگران “واجد شرایط” اخذ پروانه وکالت هستند )) از احقاق حق خویش بازمانده ایم !!

    🚩 از این ظلم بزرگ به کدام مرجع تظلم خواهی کنیم؟!
    حال که ظرفیت کانون در اقدامی مسرت بخش و خداپسندانه به ١۴٣٠ نفر افزایش یافته ، قطع به یقین ٣٠درصد از کل ظرفیت ( معادل ۴٢٩ نفر ) ، حق قانونی ایثارگران است .

    🔴🔴 مضافاً اینکه حذف ایثارگرانی که تراز لازم را کسب کرده اند از ظرفیت افزایش یافته ، در صلاحیت و اختیارات کانون وکلا و به تبع آن کمیسیون مربوطه نیست ، چراکه قانون مصوب در اینخصوص آمره بوده و هرگونه توافقی از سوی اشخاص برخلاف آن باطل و فاقد آثار حقوقی است .

  5. 🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴
    دوستانی که سهمیه ایثارگران کانون مرکز هستند باید از مصوبه کانون وکلا به دادگاه انتظامی قضات شکایت کنند
    من شکایت تنظیم و فردا تقدیم خواهم کرد
    متن شکایت :
    بسمه تعالی
    ریاست محترم دادگاه عالی انتظامی قضات

    لایحه اعتراض به مصوبه کانون وکلای مرکز ، در خصوص مستثنی نمودن ایثارگران از افزایش ظرفیت پذیرفته شدگان آزمون ورودی سال ١٣٩۶
    باعرض سلام و احترام ؛
    به استحضار مقام عالی میرساند ؛ اینجانب … به شماره ملی … در زمره ایثارگران مشمول ماده ۵٩ مکرر قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران – مصوب ١۴ اسفند ١٣٩۵ – میباشم
    براساس قانون فوق الذکر ، کانون وکلای دادگستری نیز مکلف است تا ٣٠درصد از سهمیه صدور پروانه وکالت را بدون شرط سنی به ایثارگران “واجد شرایط” اختصاص دهد .
    تبصره ماده ٧٠ همین قانون نیز ، احراز حداقل ٧٠درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده در سهمیه آزاد را ملاک “واجد شرایط بودن” در نظر گرفته است که این موضوع در بند ۵ قسمت تذکرات مهم آگهی آزمون وکالت ٩۶ نیز مورد تایید واقع شده است .
    جهت استحضار ، با عنایت به ملاک مزبور و درنظر گرفتن تراز نمره آخرین فرد پذیرفته شده از سهمیه آزاد ، از رتبه ١ تا ۶٠٠ ایثارگران “واجد شرایط” میباشند .
    از طرفی در آزمون سال جاری ، به لحاظ گستردگی شمول ایثارگران ، از ١١٠٠ ظرفیت اعلامی اولیه کانون وکلای مرکز ، ٣٠درصد سهمیه به لحاظ کسب تراز نمره بالا ، برابر قانون مصوب به ایثارگرانی اختصاص می یافت که شامل رتبه های ١ الی ٣٣٠ آزمون بوده اند و ٧٠درصد ظرفیت باقیمانده نیز میبایستی به رتبه های ١ الی ٧٧٠ سهمیه آزاد اختصاص یابد
    در تاریخ ٢۵ دیماه ٩۶ ، ریاست محترم کانون وکلای مرکز در گفتگو با اصحاب رسانه مژده ای مبنی موافقت ریاست محترم دادگاه انقلاب و دادگستری استان تهران با افزایش سهمیه مرکز را اعلام نمود که خبر بسیار خوبی بود .
    در تاریخ ٣ بهمن ٩۶ اسامی ١۴٣٠ نفر از پذیرفته شدگان شامل ١١٠٠ سهمیه آزاد و ٣٣٠ سهمیه ایثارگران اعلام شد !!
    همانطور که ملاحظه میفرمایید “کمیسیون موضوع تبصره ماده ١ قانون کیفیت اخد پروانه وکالت دادگستری” در اقدامی عجیب و خارج از صلاحیت ، ایثارگران واجد شرایط را از افزایش ظرفیت کانون مرکز مستثنی کرده و حقوق قانونی ما را آشکارا تضییع کرده است!!
    بطوریکه با مصوبه ناعادلانه کمیسیون محترم ، علیرغم مطالعه زیاد و کسب رتبه واجد شرایط ، از احقاق حقوق خویش مبنی بر اخذ پروانه وکالت بازمانده ایم !!
    مطابق قانون ، کانون وکلا مکلف به اختصاص ٣٠درصد از سهمیه صدور پروانه وکالت است و حال که ظرفیت کانون در اقدامی مسرت بخش و خداپسندانه به ١۴٣٠ نفر افزایش یافته ، حق ایثارگران ۴٢٩ سهمیه خواهد بود که حذف واجدین شرایط در صلاحیت کانون وکلا و کمیسیون مربوطه نیست ، چراکه قانون مصوب در اینخصوص آمره بوده و هرگونه توافقی برخلاف آن باطل و فاقد آثار حقوقی است .
    بناء علی هذا ، با افزایش ظرفیت کانون مرکز به ١۴٣٠ سهمیه ، این کانون فارغ از هرگونه توجیه برای دور زدن قانون ، مکلف به پذیرش ٣٠درصد از واجدین شرایط تبصره ماده ٧٠ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران میباشد ( رتبه ١ تا ۴٢٩ ایثارگران).
    بنابر موارد معنونه ، از مقام عالی ریاست دادگاه انتظامی قضات استدعا دارد ، مستنداً به ماده ۵٩ مکرر قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران – مصوب ١۴ اسفند ١٣٩۵ و ملاک تبصره ماده ٧٠ همین قانون ، حکم بر ورود اعتراض تقدیمی و نقض مصوبه کانون وکلای مرکز “در قسمتی که موجب حذف ایثارگران واجد شرایط است” صادر فرمایند تا جامعه ایثارگران همچنان به اجرای قوانین حمایتی مصوب مجلس و مورد تایید شورای محترم نگهبان ، امیدوار بوده و در راه اعتلای نظام جمهوری اسلامی ایران در سنگر علم و دانش ، تلاش وافر نمایند .
    با تجدید احترام – ….

    1. واقعا دستتون درد نکنه . بنده و جمع کثیری از دوستانی که حقمون تضییع شده حتما به دادگاه انتظامی قضات شکایت خود را خواهیم برد . تا کی باید شاهد اینگونه تضییع حقوقمان باشیم.

  6. سلام پدر من در زمان جنگ بیش از ۱ سال در جبهه حضور داشتن و کارت ایثارگری هم دارن اما در دوران سربازی حضور داشتن آیا من به عنوان فرزندشون میتونم از سهمیه ایثارگری استفاده کنم؟

  7. با سلام من فرزند یک ایثار گر نظامی هستم با مدت منطقه حدود ۳۰ و خورده ای و موفق به دریافت کد ۱۲ رقمی شدم و دو سوال دارم
    اول اینکه آیا میزان تاثیر سهمیه ایثار گران نظامی با ایثار گران داوطلب با مدت منطقه ی یکسان به یک میزان است؟
    دوم اینکه آیا برای سال بعد هم این سهمیه در کانون وکلا اعمال میشود یا خیر چون برای من مهم هست که از حالا روی این سهمیه حساب کنم یا خیر

  8. سلام ببخشید پدر من در زمان جنگ نیروی کادر ارتش بوده و ۱۸ درصد جانبازی دارد و ۸۰ ماه شرکت در مناطق عملیاتی داشته است آیا میتوانستم از سهمیه استفاده کنم؟

  9. سلام پدر من نظامی کادر بوده و دارای ۱۸ درصد جانبازی و ۸۰ ماه شرکت در مناطق عملیاتی است آیا میتوانستم از سهمیه ایثارگران استفاده کنم؟

  10. سلام جناب اقای دکتر هوشیار عزیز
    اقای دکتر تو فضای مجازی اخباری مبنی بر تحدید اعمال سهمیه ایثارگری توسط اسکودا در حال نشر
    ایا امکان داره اسکودا که یک نهاد اجرای قانون توان تفسیر یا محدود کردن اعمال سهمیه را دارا باشد با توجه به اینکه مصادیق ایثارگران توسط نهادهای که تحت نظر فرمانده کل قوا میباشد معین میگردد

  11. سلام آیا امکان داره کسی که سهمیه داره باوجود اینکه ۷۰ درصد نمره قبولی نفر آخر بدست آورد ه وجز ۳۰درصد ظرفیت هم هست ازطرف کانون محلی انتخاب نشه میشه شکایت کرده چه مرجعی؟

  12. سلام اقای دکتر
    پدر من نظامی و سابقه ی لازم جهت اعمال سهمیه را در حضور در جنگ داراست،آیا من میتونم از سهمیه ی ایثارگران استفاده کنم با توجه به نظامی بودن پدرم؟

  13. سلام دکتر خسته نباشین.من رتبه ۳۷تبریز با سهمیه ایثارگری قبول شدم و تبریز ظرفیتش۱۰۰نفره به نظرتون من قبول میشم یا هنو بستگی به نظر هیت مدیره داره؟ممنون میشم ج بدین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا