ضوابط جدید سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶

سهمیه ایثارگران در آزمون وکالت ۹۶ چگونه اعمال می‌شود؟

پایگاه خبری اختبار- در پی انتشار سخنان رییس اتحادیه کانون وکلای دادگستری (اسکودا) درخصوص وسیع‌تر شدن تعریف ایثارگر و اضافه شدن مصادیق جدید به داوطلبان ایثارگر در آزمون وکالت سال ۹۶، درباره این تغییرات و چگونگی اعمال آن ابهاماتی برای برخی داوطلبان ایجاد شده است.

در این نوشتار می‌کوشیم به این ابهامات پاسخ بگوییم.

جدول تحلیلی اعلام ظرفیت آزمون وکالت ۹۶

سهمیه چیست؟

اصولاً پذیرش داوطلبان در آزمون کارآموزی وکالت در دو سهمیۀ آزاد و ایثارگران انجام می شود.

تا سال گذشته (۱۳۹۵) طبق ماده ۵۹ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، کانون‌های وکلای دادگستری مکلف بودند ۲۵% ظرفیت پذیرش خود را به خانواده شاهد شامل خانواده‌های معظمی که در راه اعتلای اهداف عالیه انقلاب اسلامی و مبارزه با دشمنان انقلاب یکی از اعضای خانواده‌شان (پدر، مادر، همسر، فرزند) شهید یا مفقودالأثر یا اسیر شده باشد، جانبازان بیست و پنج درصد (۲۵%) و بالاتر و آزادگان با شش‌ماه سابقه اسارت و رزمندگان با شش‌ماه سابقه حضور در جبهه و در صورت واجد شرایط بودن اختصاص بدهند.

اما با توجه به بند چ ماده۸۸ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه… -مصوب ۱۴اسفند ۱۳۹۵- که از امسال اجرا خواهد شد، ماده ۵۹ مکرر به شرح زیر به قانون فوق‌الذکر، الحاق شد:

ماده ۵۹ مکرر قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران:

«قوه قضائیه، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، کانون وکلای دادگستری، کانون کارشناسان رسمی، مرکز وکلاء و کارشناسان قوه قضائیه، مکلفند سی‌درصد(۳۰%) از سهمیه صدور دفاتر خدمات قضائی و الکترونیک، سردفتری، صدور پروانه وکالت، مجوز کارشناسان رسمی دادگستری را به فرزندان و همسران شهدا، جانبازان با حداقل ده درصد (۱۰%)، آزادگان با داشتن حداقل سه‌ماه سابقه اسارت و رزمندگان با داشتن حداقل شش‌ماه حضور در جبهه و همسر و فرزندان جانبازان بیست و پنج درصد(۲۵%) و بالاتر و فرزندان و همسران آزادگان و فرزندان رزمندگان دارای حداقل دوازده‌ماه سابقه حضور داوطلبانه در جبهه، بدون رعایت شرط سنی در صورت واجد شرایط بودن اختصاص دهند.»

بنابراین؛

اولاً، ظرفیت اختصاص یافته به داوطلبان سهمیه ایثارگران، از ۲۵ به ۳۰ درصد افزایش یافته است؛

ثانیاً، گروه بیشتری از افراد شامل تعریف جدید خواهند شد.

نحوه اعمال سهمیه چگونه است؟

پرسش دیگری که برای داوطلبان ایجاد شده است، این است که آیا داوطلبان، به‌صرف این که مشمول این تعریف جدید هستند، در آزمون وکالت ۹۶ پذیرفته خواهند شد یا ضوابط دیگری نیز برای پذیرش در این آزمون ضرورت دارد؟

شورای اجرایی اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران-اسکودا، در جلسه روز ۱۳۹۶/۵/۲۶ چنین اتخاذ تصمیم کرد:

«الف – تغییرات ناشی از بند چ ماده ۸۸ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه با لحاظ قیود مندرج در ماده سه قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت در آگهی ثبت‌نام آزمون سال ۹۶ اعمال شود.

ب – بدیهی است کلیه مقررات و ضوابط موجود حاکم بر نحوه پذیرش کارآموزان وکالت کماکان ملحوظ و مجرا خواهد بود.»

بنابراین، آنچه تغییر یافته است، تعداد ظرفیت و مصادیق داوطلبان سهمیه ایثارگران است و سایر مقررات و ضوابط  موجود حاکم بر نحوه پذیرش کارآموزان وکالت، همچنان اجرا خواهد شد.

دیگر ضوابط برای پذیرش برای داوطلبان ایثارگر چیست؟

هر یک از داوطلبان آزمون وکالت ۹۶ در میان داوطلبان سهمیه خودش به رقابت می پردازند و رتبۀ اعلام شده برای هر داوطلب مشخص کننده موقعیت داوطلب در میان داوطلبان همان سهمیه است؛ بنابراین در هر کانون مثلاً یک نفر با رتبه یک در سهمیه آزاد و یک نفر دیگر با رتبه یک در سهمیه ایثارگران خواهیم داشت.

کانون‌های وکلای دادگستری از سال ۱۳۹۲ و با توجه به اجرایی شدن قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران به استناد ملاک تبصره ماده ۷۰همین قانون احراز حداقل ۷۰% نمرۀ آخرین فرد پذیرفت شده در سهمیه آزاد را به عنوان شرط «واجد شرایط بودن» در نظر می گیرند و این موضوع در بند ۵ قسمت تذکرات مهم آگهی آزمون وکالت ۹۵ نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

بنابر این پس از وصول نمرات داوطلبان به کانون‌های سراسر کشور، هیأت مدیره هر کانون با بررسی نمرات داوطلبان سهمیه ایثارگران و سهمیه آزاد و به دست آوردن تعداد داوطلبان ایثارگری که حدنصاب نمره را کسب نموده اند، بقیه ظرفیت آن کانون را از میان داوطلبان سهمیه آزاد به عنوان کارآموز وکالت پذیرش خواهند نمود.

از کجا بفهمیم با اعمال سهمیه ها احتمال قبولی ما وجود دارد یا نه؟

اگر کانونی که شما برای کارآموزی در آن ثبت نام کرده اید مثلا ۱۰۰ نفر ظرفیت دارد، و رتبه شما ۷۰ یا کمتر شده است، تقریباً می‌توانید مطمئن باشید که جزو پذیرفته‌شدگان نهایی خواهید بود؛ ولی اگر در همین کانون رتبه شما بین ۷۰ تا ۱۰۰ باشد باید منتظر باشید و ببینید که عملکرد داوطلبان سهمیه ایثارگران در این کانون به چه نحو بوده است، اگر از میان داوطلبان سهمیه ایثارگران تعدادی کمتر از ۳۰ نفر باقیمانده بتوانند ۷۰ درصد نمره آخرین فرد قبول شده در سهمیه آزاد را کسب کنند، باقیمانده ظرفیت آن کانون از داوطلبان سهمیه آزاد تکمیل خواهد شد.

به طور معمول داوطلبان سهیه ایثارگران از همه سهمیه ۳۰ درصدی خود از ظرفیت کانون‌ها استفاده نمی‌کنند و داوطلبان سهمیه آزاد که رتبه‌شان بیشتر از ۷۰ درصد کل ظرفیت است می‌توانند امیدوار باشند که به عنوان پذیرفته شده نهایی اعلام شوند. به عنوان نمونه در آزمون وکالت ۹۵ فقط ۳ نفر از داوطلبان سهمیه ایثارگر موفق به کسب حدنصاب لازم برای پذیرش نهایی در کانون وکلای دادگستری خراسان (با ۱۰۵  نفر ظرفیت) شدند.

برای اطلاع فوری از اخبار و جزییات آزمون وکالت ۹۶، علاوه بر تعقیب بخش ویژه آزمون وکالت در پایگاه خبری اختبار، بهتر است عضو کانال اطلاع رسانی اختبار نیز بشوید.

 

نمایش بیشتر
دوره DBA-MBA حقوقی مدرک دانشگاه تهران موسسه دکتر بهنیایی

نوشته های مشابه

‫۳۱۹ دیدگاه ها

  1. سلام نظر به اینکه من مشمول سهمیه ایثارگران بودم و در کارت آزمونم سهمیه ام اعمال نشده بود هم تلفنی هم کتبی زمان پرینت کارت اطلاعات رو تکمیل کردم و به من گفته شد سهمیه اعمال خواهد شد ولی زمان اعلام نتایج چنین نشد و نتیجه آزمون من با سهمیه آزاد اعلام شده است من چکار کنم ؟
    لطفا منو راهنمایی کنید

  2. با عرض سلام
    رتبه ۶۱۴ در سهمیه کانون مرکز با تراز۶۰۶۳ رو آرودم
    احتمال قبولی هست یا خیر؟
    رتبه میان سهمیه اس یا بین کل شرکت کنندگان کانون مرکز؟

  3. سلام دکترجان آیا رتبه ۹۲۵ سهمیه آزاد قبول میشود ؟کانون مرکز،برمبنای فروض خودتون پاسخ بفرمایید

  4. با عرض سلام و خسته نباشید. چند روز پیش هم پرسیدم جواب ندادید رتبه بنده ۲۰۹ از سهمیه آزاد کانون مرکز هستش می خواستم بدونم با توجه به افزایش سهمیه های ایثارگری شانس قبولی در شهر تهران را دارم؟

  5. سلام آقای دکتر ببخشید من رتبه ام ۳۵۲ و ترازم هم ۶۸۳۷ با سهمیه ایثارگران. به نظرتون من در مرکز قبول میشم ؟اگر نه در ظرفیت تکمیلی شانس قبولی دارم؟؟

    1. 🔴🔴بسیار مهم 🔴🔴
      📣📣 تضییع آشکار حقوق ایثارگران در اجرای مصوبه افزایش ظرفیت کانون وکلای مرکز از ١١٠٠ به ١۴٣٠ نفر

      👈 با توجه به بند چ ماده۸۸ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه… -مصوب ۱۴اسفند ۱۳۹۵- که از امسال اجرا شد،
      براساس سهمیه ٣٠٪؜ی ایثارگران ، کانون وکلای مرکز مکلف بود تا چنانچه ظرفیت ١١٠٠ است بر اساس قانون فوق  ٣٣٠ سهمیه به ایثارگران واجد شرایط اختصاص دهد .
      پس از برگزاری آزمون و موفقیت ایثارگران در کسب رتبه های بالا ، کانون وکلای مرکز در مصوبه ای به علت اینکه ٣٣٠ ظرفیت توسط ایثارگران پُر شد با مصوبه ای قابل تقدیر ٣٣٠ ظرفیت دیگر به کانون مرکز اضافه کرد و
      🔴 سپس در تصمیمی عجیب !! افزایش ظرفیت را فقط به رتبه های سهمیه آزاد اختصاص داد !!😳😳
      به عبارتی با این مصوبه ، کانون مرکز ظرفیت را از ١١٠٠ به ١۴٣٠ افزایش داد و لیکن با دور زدن قانون مصوب مجلس ، از ٣٣٠ ظرفیتی که به کانون اضافه کرده تماما از سهمیه ازاد انتخاب نموده است که برخلاف نص صریح قانون عمل کرده اند و مانع ورود ایثارگران مشمول افزایش سهمیه جدید شدند

      گرچه حق افزایش ظرفیت دارند و بسیار عالیست ، اما حق حذف سهمیه ٣٠٪؜ی ایثارگران را در مصوبه جدید نداشته اند !!

      و میبایستی ٩٩ نفر از این افزایش ظرفیت جدید ( معادل ٣٠٪؜ قانونی ) را به ایثارگران اختصاص میدادند بطوریکه از رتبه ٣٣١ ایثارگران تا رتبه ۴٢٩ نیز در مشمول مصوبه جدید بشوند 
      چراکه باتوجه به تراز نمرات ایثارگران نیز ، حائز شرایط ٧٠٪؜ ی نسبت به نفر اخر از سهمیه ازاد بوده اند

      بنابر موارد معنونه ، مصوبه جدید در قسمت افزایش سهمیه مرکز بلااشکال ، اما استثناء کردن ایثارگران از این افزایش غیرقانونی بوده و برخلاف قانون آمره مصوب مجلس اجرا شده است
      رئیس کانون مرکز در تشریح جزئیات ، به توافق با ریاست دادگاههای انقلاب و دادگستری استان تهران اشاره داشته !!
      لیکن هیچ مقامی حق توافق بر خلاف قوانین آمره را ندارد و شایسته پیگیری جدی از طرف حقوقدانان و ایثارگران عزیز در اجرای صحیح مصوبه هستیم .

  6. سلام ،اقای دکتر نتایج نهایی دقیقا کی اعلام میشه؟ از کجا بفهمم تراز نفر آخر چقدر شده ؟ آیا کانون های محلی اطلاعات ی رو در این مورد شفاف اعلام می کنند؟

    1. سلام

      زمان اعلام نتایج قابل تعیین نیست

      فعلا نمرات را بر اساس اطلاع موجود فقط می توانیم تخمین بزنیم و تا اعلام نتایج نهای همه چیز در حد گمانه زنی است

  7. با سلام

    اقای دکتر آیا فرزند رزمندگانی که در زمان جنگ سرباز بودن میتونن از سهمیه در آزمون وکالت و قضاوت استفاده کنند؟

    1. سلام

      ظاهرا رویه یا قانونی وجود دارد که بخشی از خدمت سربازی هم داطولبانه محسوب می شود ولی من اطلاع دقیق ندارم

      در این موارد خود عزیزان باید از مراجع ذیربط سوابق ایثارگری شان را مطالبه و مسجل کنند

  8. سلام تماس گرفتم اسکودا گفتن اصولا سهمبه ایثارگران پر نمیشه. ب نظرتون من با رتبه ۸۴۸ و تراز ۸۵۶۰ مرکز سهمیه آزادم هستم قبول میشم؟؟؟؟؟ یه جوابی بدید توروخدا

    1. سلام

      در حال حاضر هم اظهار نظر من و هم هر نوع اظهار نظر دیگری فقط در حد حدس و گمان و بر اساس فروضی است که د راختیار داریم

      آرزوی قلبی من شخصا این است که همه دوستانی که زحمت کشیده اند قبول بشوند

    2. جناب هوشیار طبق نص قانون تا حالا پاسخ دادن
      به نظر شما که همگی حقوق خوندیت کانون باید قانون اجرا نکنه؟!!!
      اگه ایرادی به قانون هست این راهش نیست که کانون تخلف کنه جز حرج و مرج چی بوجود میاد

  9. با سلام
    آقای دکتر رتبه ۳۸۷ کانون مرکز با سهمیه ایثارگران تراز ۷۰۰۰ شانسی به قبولی داره؟؟
    ممنون

  10. سلام آقای دکتر،اینکه یه فردی سهمیه داره باید هفتاد درصد نفر آخر رو بدست بیاره چطور محاسبه میشه؟یعنی باید ۷۰درصد تراز اون فرد بدست آورد ه باشه یا نه؟

  11. آقای دکتر سلام شما در سوال بنده فرمودید که گفتم ۶۶۷ مرکز سهمیه آزادم آیا قبئلیم قطعیه؟ فرمودید انشالله قبول میشوید برایم این جواب نامفهومه که آیا امکان داره سهمیه بیاد جای منو بگیره یا این ظرفیت ۳۰ درصد مقید است یا امکان داره مرکز بیش از ۳۳۰ تا بکیره اکر ترازشون نسبت به رتبه ۷۷۰ ما بهتر باشه تورو خدا جواب بدید من خیلی نگرانم

  12. با سلام
    شخصی که جانبازه خودش و ۲۵ درصد سهمیه داره و ترازش ۵۷۰۰ و رتبش شده ۲۰۰ مرکز
    با کسی که سهمیه ۵ درصد داره و ترازش ۷۰۰۰ و رتبش شده ۴۰۰
    سازمان سنجش چه جوری حساب کرده؟ و تو جذب سهمیه ها تو کانون مرکز اگه کف تراز ۶۰۰۰ باشهبرا اخرین فرد قبولی این سهمیه با رتبه ۴۰۰ میاد جایه ۲۰۰ رو میگیره؟ لطفا جواب بدین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا